Cristian Diaconescu: Situaţia în care ne aflăm astăzi este stranie. Nu se poate guverna pe Facebook

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, consideră că o ţară a Uniunii Europene nu poate fi guvernată pe Facebook şi precizează că preşedintele Klaus Iohannis nu este obligat să-l accepte pe Gabriel Oprea ca premier interimar.

22 iun. 2015, 07:14
Cristian Diaconescu: Situaţia în care ne aflăm astăzi este stranie. Nu se poate guverna pe Facebook

Premierul Victor Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Întrebat dacă şeful statului este obligat să accepte această propunere, Cristian Diaconescu a declarat la RFI că preşedintele, „constituţional, nu este obligat să accepte această propunere”,

„Constituţional, este obligat preşedintele să desemneze primul-ministru dintre miniştrii din Guvern. Este o prevedere cât se poate de clară în Constituţia României, din acest punct de vedere”, a spus Diaconescu.

Fostul ministru de Externe şi al Justiţiei consideră că „în orice caz, într-un stat membru NATO şi al Uniunii Europene, situaţia în care ne aflăm astăzi este cel puţin stranie şi afectează credibilitatea României din foarte multe puncte de vedere”: „Practic, un Guvern al lumii occidentale se bazează pe organisme sănătoase de decizie, la vedere, relaţii internaţionale coerente. Nu se poate guverna în variante de Facebook, o hologramă care să manipuleze, dar care până la urmă va sfârşi rău pentru destinul unei ţări”.