Cristian Ghinea anunţă o nouă taxă pentru români: „Avem nevoie de aceşti bani”

Cristian Ghinea anunţă o nouă taxă pentru români. Este vorba despre introducerea unei reforme a taxării transportului de mărfuri pe autostrăzi.

17 mai 2021, 23:21
Cristian Ghinea anunţă o nouă taxă pentru români: „Avem nevoie de aceşti bani”
Cristian Ghinea anunţă o nouă taxă pentru români: "Avem nevoie de aceşti bani"

Cristian Ghinea anunţă introducerea unei reforme a taxării transportului de mărfuri pe autostrăzi, ca măsură care are ca scop scăderea gradului de poluare pe termen lung, în vederea accesării de fonduri pentru construirea infrastructurii rutiere prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cristian Ghinea anunţă o nouă taxă pentru români

Citeşte şi Cristian Ghinea: „Viitoarea lege a pensiilor, abia la anul în Parlament”

„În cazul autostrăzilor, da, ni s-a spus că alocarea pe care România a propus-o, de patru miliarde de euro pentru autostrăzi, este prea mare şi noi am spus: o fi mare, dar noi avem nevoie de aceşti bani, insistăm şi vom respecta planul de verde pentru că fiecare plan trebuie să aibă 37% din alocare pentru proiecte verzi. Respectăm planul de verde şi punem această alocare mare pentru autostrăzi. (…) Noi am mers pe strategia (…) unor reforme care să justifice aceşti bani de autostrăzi şi de aici vom face o reformă a taxării transportului de mărfuri pentru că, până la urmă, trebuie să avem acest principiu, fiecare plăteşte după câtă marfă transportă şi pe ce distanţă. Acum avem un sistem de roviniete în care toată lumea plăteşte la fel, indiferent cât foloseşte autostrăzile”, a precizat ministrul Fondurilor Europene la TVR.

Ghinea a mai declarat că autostrăzile pe care România vrea să le construiască cu fonduri alocate prin PNRR trebuie să aibă perdele forestiere, cabluri digitale, el dând ca exemplu autostrada A 7, care va fi prima autostradă astfel „gândită modern”.

„În acelaşi timp, venim cu reforme, a modului în care taxăm transportul de mărfuri, tocmai pentru a avea o justificare foarte clară per total vom scădea şi gradul de poluare pe termen lung”, a mai  adăugat ministrul.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), România a ajuns la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind nouă reforme majore care vor fi incluse în PNRR, în urma discuţiilor de la Bruxelles dintre cele două părţi.

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au avut săptămâna aceasta întâlniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeşte şi Cristian Ghinea: „România nu va pierde niciun ban din PNRR”