Cristian Ghinea: „Sâmbătă seara, ca un element de picanterie, trei colegi au picat cu liftul în minister două etaje în gol. Au venit jandarmii şi echipele de intervenţie”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că mai mulţi colegi de-ai săi din minister au avut parte de un incident neplăcut cu doar câteva ore înainte de termenul limită pentru depunerea PNRR, chiar în sediul instituţiei.

02 iun. 2021, 17:42
Cristian Ghinea: „Sâmbătă seara, ca un element de picanterie, trei colegi au picat cu liftul în minister două etaje în gol. Au venit jandarmii şi echipele de intervenţie”

Cristian Ghinea spune că aceştia ar fi căzut cu liftul în gol mai multe etaje, în toiul nopţii. Din fericire, totul s-a încheiat doar cu o sperietură zdravănă pentru cei implicaţi.

„A fost foarte mult de lucru, vreau să le mulţumesc colegilor mei. Pe lângă cei menţionaţi deja de Dan Barna, vreau să mulţumesc echipei tehnice din Ministerul Fondurilor Europene. Sunt zeci de oameni care au muncit, iar în ultimele două săptămâni am stat foarte târziu la minister. Au fost şi momente grele. Sâmbătă seara, de pildă, ca să vă dau un element de picanterie, trei colegi au picat cu liftul în minister două etaje în gol. Au venit jandarmii şi echipele de intervenţie, a fost un moment de mare emoţie fix când aveam cel mai mult de lucru”, a declarat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea, replică pentru Violeta Alexandru. „Vreau să demontez un neadevăr”

Ministrul a ţinut, de asemenea, să „demonteze un neadevăr”.

„S-a spus că sunt funcţionari care nu voiau să lucreze la PNRR. Nu este adevărat. S-a stat foarte târziu pentru a se termina planul în timp util. Le mulţumesc pe această cale”, a mai spus Ghinea.

Violeta Alexandru fusese cea care anunţase că mai mulţi funcţionari din ministerul lui Ghinea nu vor să lucreze pe PNRR.

„Imaginați-vă, am fost în mare pericol să rămână PNRR negestionat și necontrolat! Noi discutăm aici de obiective, programe, condiționalități (reforme) și era să fie pustiu la structura de coordonare și nimeni la control.

S-a creat o structură în cadrul MIPE care să gestioneze PNRR. Funcționarii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene nu au vrut să o populeze în absența menținerii sporurilor pe care le primesc acum din administrarea altor programe europene (dacă nu or fi chiar mai mari). Și Autoritatea de Audit (cea care controlează fondurile europene) pusese pixul, laptopul jos dacă urma să controleze fără sporuri, pe principiul: noi de ce nu primim sporuri?

Am aflat aceste lucruri astăzi la discuția din Comisia de Muncă de la Cameră pe Ordonanța Guvernului pe tema PNRR. Nu ajungem nicăieri cu această abordare. Mereu se găsesc justificări. Cine a fost în sala ședințelor de guvern anul trecut și a văzut că am fost intransigentă pe subiectul: nimic fără bani în plus chiar dacă nu e clar ce este în fișa postului/ce indicatori concreți sunt, știe că nu forțez acum o postare populistă”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ghinea anunţă noi taxe pentru şoferi: „Trebuie să evităm să mai fim cimitirul de mașini vechi al Europei”

Noi taxe vor apărea pentru șoferi, pentru transportatori, dar și taxe care să împiedice cumpărarea de mașini vechi.

”La Transport, vorbim de o schimbare a modului în care se taxează transportul de mărfuri, pentru că-n acest moment, acea rovinietă pentru transportatori nu ține cont și de cât folosești drumul, deci se plătește la fel. (…) Se va aplica o taxă în funcție de cât folosești drumul. Dacă folosești pe distanțe mai lungi și transporți mai multă marfă, plătești mai mult. Și invers.

În ce privește politica de descurajare a înregistrării mașinilor vechi, este chiar așa, nu este decisă forma în care se va întâmpla acest lucru, dar trebuie să evităm să mai fim cimitirul de mașini vechi al Europei. E o problemă pe care o tot avem.” a spus ministrul Cristian Ghinea, la prezentarea PNRR. ”Trebuie să venim cu măsuri pentru a reduce poluarea” a completat ministrul.

În PNRR, este precizat despre aceste taxe următoarele:

”Marile investiții din sistemul de transport, pe care le voi detalia în cele ce urmează, vor fi susținute și de reforma sistemului de taxare – taxare verde, un nou sistem de taxare a drumurilor și promovarea transportului cu zero emisii de carbon.”

Citeşte şi: Premierul Florin Cîţu prezintă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: „Prin reforma companiilor de stat se va opri sifonarea banilor” TOPUL investiţiilor pe sectoare