Cristian Preda, despre nominalizarea Rozaliei Biro: Are o problemă din punct de vedere al onestităţii

Europarlamentarul PMP, Cristian Preda, a declarat, luni, la RFI, că tradiţia impune ca la Ministerul Culturii să fie numită o personalitate, cum au fost Andrei Pleşu sau Răzvan Theodorescu, nu preşedinta Organizaţiei de Femei a unei formaţiuni. Cât despre nominalizarea de la Ministerul Bugetului, Claudiu Manda nu s-a remarcat prin nimic, crede Preda.

04 aug. 2014, 07:43
Cristian Preda, despre nominalizarea Rozaliei Biro: Are o problemă din punct de vedere al onestităţii

Cristian Preda critică nominalizarea Rozaliei Biro (UDMR) pentru postul de ministru al Culturii.

„Sigur că te aştepţi atunci când e vorba de Ministerul Culturii la o personalitate a culturii. S-a tot întâmplat de-a lungul vremurilor aşa, am avut la Ministerul Culturii în perioada post-comunistă oameni precum Andrei Pleşu, Ion Caramitru, Răzvan Theodorescu, Theodor Paleologu, deci oameni de cultură. Era în tradiţie. Şi în comunism au fost de pildă figuri ale culturii comuniste, aşa cum era cultura comunistă. Ce să mai vorbim de perioada dinainte de război, când am avut mari figuri intelectuale la acest minister”, a spus Preda.

Kelemen Hunor: Nu voi face o altă nominalizare pentru ministerul Culturii

Preda a arătat că „UDMR a propus acum ceva mai modest, adică preşedinta Organizaţiei de Femei a UDMR-ului”: „Dincolo de chestiunea profilului (…) şi de chestiunea cunoaşterii limbii române, mai e ceva: doamna Biro e de doi ani sub ancheta DNA, pentru că a făcut ca viceprimar ceva ce nu se face, legea o interzice, era viceprimar şi membră într-o asociaţie, iar ca viceprimar a distribuit acestei asociaţii un imobil în centrul oraşului Oradea. Şi de asta are o problemă din punctul de vedere al onestităţii, nu e vorba doar de limba română”.

Cât despre Claudiu Manda, Preda spune că „nu e într-adevăr cineva care să aibă un bagaj de experienţă semnificativ.

„Asta arată, cred eu, dezinteresul pentru Ministerul Bugetului (…). Ăsta e un paradox al politicii româneşti: capeţi o notorietate extraordinară, te află toată ţara în momentul în care eşti numit ministru, adică până atunci nu faci ceva ieşit din comun, nu te afirmi ca intelectual, ca specialist într-un domeniu, ca lider politic, ca orator, devii cunoscut doar pentru că te pune un premier ministru. Într-o democraţie există o ascensiune, îţi construieşti cariera devenind din ce în ce mai cunoscut prin faptele tale, nu pentru că devii la un moment dat un nume într-o listă de miniştri”.

Băsescu râde de Rozalia Biro: Nu aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii BIPEZI

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcţiile de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că le consideră „nepotrivite”, ceea ce nu înseamnă că le-a şi respins.

UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, a precizat ulterior pentru Mediafax Biroul de Presă al Uniunii.