Cristian Rizea, milionar pe burta goală! La Chişinău, fostul deputat trăia pe datorie, stătea toată ziua pe TikTok şi se împrumuta în tot oraşul

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, deținut în prezent la Penitenciarul Rahova, a obținut cetățenia moldovenească în 2017, unde s-a refugiat cu o lună înainte de a fi condamnat în România la 4 ani și 8 luni de pușcărie pentru trafic de influență, spălare de bani și influențare a martorilor.

26 dec. 2023, 11:21
Cristian Rizea, milionar pe burta goală! La Chişinău, fostul deputat trăia pe datorie, stătea toată ziua pe TikTok şi se împrumuta în tot oraşul
Cristian Rizea, milionar pe burta goală! La Chişinău, fostul deputat trăia pe datorie, stătea toată ziua pe TikTok şi se împrumuta în tot oraşul

Cristian Rizea, milionar pe burta goală! O anchetă publicată de site-ul anticoruptie.md dezvăluie faţa adevărată a lui Cristian Rizea, care poza în nabab, dar care efectiv trăia doar din banii altor persoane pe care le înşela! Acesta a ajuns în Republica Moldova după ce a fost condamnat în România pentru trafic de influență, spălare de bani și influențare a martorilor. Concret, Cristian Rizea era acuzat că a pretins de la un om de afaceri 300.000 de euro pentru a interveni pe lângă autorități în scopul rezolvării unor interese personale și că a deturnat din fondurile europene peste 1.000.000 de euro în anii 2004-2006, când era director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor. Această sumă era destinată pentru renovarea unui centru de odihnă pentru persoanele cu dizabilități de la Eforie Sud, dar, în urma încheierii unor contracte frauduloase, a ajuns la unele companii ale așa-zisei soacre a funcționarului, Jana Sterian, implicată în mai multe scheme oculte dirijate de fostul deputat. Menționăm că femeia în cauză era prezentată de către Cristian Rizea drept mamă vitregă a soției sale.

Un alt milion de euro a ajuns în buzunarele controversatului politician, după ce acesta a vândut toate proprietățile din România ale fratelui său Bogdan, care muncește în Spania, și a pus mâna inclusiv pe banii din conturile mamei sale. Despre aceasta, Bogdan Rizea a povestit presei române în 2011, când a depus un denunț în această privință la Parchetul General de la București. În replică, fostul deputat a declarat că fratele său este bolnav psihic.

Presa de peste Prut anunța că, în 2016, fiind candidat la parlamentare, Cristian Rizea a chefuit la un hotel din Vasliu, unde nu a achitat în jur de 2.000 de euro. Mai târziu, ar fi plecat cu niște prieteni la odihnă la Monte Carlo, fără să plătească 4.000 de euro pentru zece bilete de avion. Nimeni nu a mai putut să-și recupereze banii, fiindcă fostul deputat avea pe numele său doarun loc de parcare, deşi conducea un Ferrari de 200.000 de euro și un Mercedes de 100.000 de euro!

Conform portalului instanțelor de judecată din Republica Moldova, în mai multe dosare cu privire la tranzacțiile suspecte ale familiei fostului deputat este implicată și soția sa, Josette Ane Marie Rizea, anterior Niculina Ana Maria Suditu. De fapt, și Cristian Rizea are mai multe identități. Devenind cetățean al Republicii Moldova, în 2019, el și-a schimbat numele în Mihai Cristian Luigi.

La Chișinău, familia Rizea a trăit la chirie până în 2021, când și-a cumpărat o casă cu trei nivele într-un cartier select, pe Strada Cireșilor. Conform actelor cadastrale, imobilul are 157,8 metri pătrați, însă agenții imobiliari îi estimează suprafața la 450 metri pătrați. Oficial, palatul este înscris pe numele  Josette Ane Marie Rizea. Banii au provenit de la Vladimir Dachi, președinte al Partidului NOI, cu care Cristian Rizea s-a lansat în politica moldovenească în 2021. În 2022, Vladimir Dachi s-a plâns la procuratură că i-ar fi dat cu împrumut lui Cristian Rizea, în mai multe tranșe, 315.000 de euro pentru procurarea casei și 78.000 de euro pentru necesitățile familiei sale. Omediat cum a pus mâna pe bani, fugarul nu-i mai răspundea la telefon și a început să-i aducă acuzații grave că ar sprijini Rusia în războiul din Ucraina. În urma denunțului lui Vladimir  Dachi, pe 26 august 2022, Inspectoratul de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a intentat un dosar penal de escrocherie contra lui Mihai Cristian Luigi.

Până și foștii angajați ai lui Rizea de la Chișinău își caută astăzi dreptatea, chiar dacă datoriile față de ei sunt semnificativ mai mici decât în cazurile de mai sus. „El spunea că mâine, și iar mâine, și nu mi-a dat nimic. Nici salariul pentru două luni, în sumă de 12.000 de lei, nu mi l-a achitat. Zicea că n-are bani, dar umbla pe la restaurante scumpe și cumpăra flori pentru doamne. Acum am decis să depunem o plângere la poliție, împreună cu foștii mei colegi”, a declarat unul dintre foştii angajaţi.

Cristian Rizea avea la Chișinău câte trei bodyguarzi. Unul dintre aceștia, Eugen Clobuțchi, atrage atenția că fostul său șef își pierdea zilele pe nimic și aproape niciodată nu avea bani cash. Zi de zi, umbla pe la judecăți și de obicei lua masa fie la un restaurant, fie la o pizzerie, ambele foarte scumpe, unde achita consumația cu întârziere, pentru o lună sau două: „Foarte mulți îl căutau. Nu a plătit nici celor care i-au făcut reparație acasă, nici celor care i-au instalat decorații în curte de Revelion, nici băiatului care i-a pus camere video. Băiatul și-a primit banii numai după ce i-a deconectat camerele. Ăsta e caracterul lui – să se certe și să mintă. Se sfădea cu toți, chiar și cu fetele”.

Astăzi, Cristian Rizea se declară victimă a guvernărilor de la București și Chișinău: „Dragi prieteni din Moldova și România, iată că au trecut deja 7 luni de când actuala guvernare de la Chișinău a decis să mă răpească de pe stradă, folosind aceleași metode kagebiste ca și predecesorii lor. Tocmai Maia Sandu, care în campania prezidențială din 2020 șuiera cu mânie proletară expulzarea ilegală a profesorilor turci de către Igor Dodon, promițând că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată, iată că tocmai ea a ajuns ca, după nici trei ani, să facă același lucru cu mine – Cristian Rizea, cel care a sprijinit-o atât la alegerile parlamentare din 2021, cât și ulterior. Dar, din păcate, așa cum știm cu toții, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Nu-i așa, prieteni?”.