Cristian Tudor Popescu despre problemele cu Miliţia: „Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?”

Mai multe imagini şocante cu metodele barbare ale poliţiştilor de la Secţia 16 au şocat opinia publică în ultimele zile. Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că amintesc de defuncta Miliţie.

07 mart. 2021, 07:51
Cristian Tudor Popescu despre problemele cu Miliţia: „Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?”

Metehnele și comportamentele abuzive ale forțelor de ordine de astăzi sunt moștenite de la milițienii de altădată, sunt atitudini care s-au transmis de la „cei vechi” către cei tineri, consideră Cristian Tudor Popescu. Astfel se explică apariția unor cazuri șocante precum cel de la Secția 16 de poliție București, unde nouă agenți sunt cercetați pentru torturarea și sechestrarea a doi bărbați.

„Înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcție în stat să supravegheze cetățenii, simplii cetățeni, și în primul rând aceștia să nu comită niște acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceaușescu. Asta era principala preocupare. A, că erau și unii de drept comun, nicio problemă! Ceaușescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetățenii pașnici și liniștiți. Era o poziție de superioritate pe care o aveau organele de ordine”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

În acest context, gazetarul a relatat o experiență proprie din anii ’80, când într-o seară a fost ridicat dintr-o berărie și dus la secția de miliție.

„Să vă descriu un fapt. În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni, eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo. La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă.

Un ins de acolo, un milițian cu grad, trecea prin față și se uita și cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: „Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?” La care, omul acela, mai țepos așa, îi răspundea: „Da, domn’e, sunt șmecher! Și? Ce?”. „Aaaa, ești șmecher? Ia vino încoace!”. Și era dus respectivul, la „separee” și de la „separee” se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt. Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului… Aceasta era atitudinea, deci simplii cetățeni erau niște gândaci pentru milițieni. Milițienii erau superiori. Ei erau tratați de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferență și respect, erau tovarășii de la miliție!”, a povestit CTP.

CTP compară studiul online cu suferințele bolnavilor aflați la terapie intensivă
„Ei, asta vedem acum transmis din generație în generație, pentru că cei care au făcut asta acum (polițiștii de la Secția 16 cercetați pentru tortură  – n.r.) probabil că sunt destui dintre ei care sunt prea tineri ca să fi fost instruiți înainte de 1989. De unde au învățat ei asta, disprețul acesta față de cetățean? Păi, l-au învățat de la cei mai bătrâni. Când au venit în poliție au învățat cum se face meserie. De la cine? De la cei vechi. Și asta fac în clipa de față: și jandarmii de la Brașov, și așa-zișii polițiști de la Onești, și cei care l-au batjocorit și l-au torturat pe omul acela pe câmp, iar pe celălalt l-au aruncat prin Rahova”, a conchis Cristian Tudor Popescu.