Cristian Tudor Popescu a reprodus în direct înjurătura ofiţerului ISU de la Colectiv. VIDEO cu momentul

Au trecut patru ani de la tragedia din Clubul Colectiv și dezvăluirile continuă să apară, iar reacţiile demonstrează că rana nu s-a închis după atâta vreme.

24 oct. 2019, 18:17

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reluat înjurătura ofierului ISU de la intervenia de la Colectiv. Cristian Tudor Popescu a insistat să puncteze modul de exprimare al ofițerului ISU. Moderatorul, Cosmin Prelipceanu, i-a cerut doar să nu repete înjurătura.

„A spus: Lasa-i in p**a mea..ne minte de la mana pana la gura..ne crede tampiti sau ce?!” a spus Cristian Tudor Popescu. Potrivit cunoscutului jurnalist motivul înjurăturii ofoțerului a fost faptul că cei decedați nu puteau riposta.

„ I-a injurat pe cei care nu puteau sa riposteze” și le-a recomandat celor implicați să mergă la psiholog daca nu sunt pregătiti.

 În imaginile furnizate cotidianului Libertatea de un fost ofițer ISU, imagini filmate de un pompier, se poate observa absența unei proceduri standard de intervenție pentru astfel de situații, precum și nepăsarea salvatorilor față de victime sau brambureala ofițerilor care s-au perindat în fatidica noapte de 30 octombrie 2015 la conducerea operațiunilor din Colectiv.

 

Întrebat de Cosmin Prelipceanu de ce ofițerii au declarat că nu au dat filmul procurorilor pentru că nu le-a fost cerut, deși aceștia o făcuseră totuși, Cristian Tudor Popescu spune că ofițerii „mint”.

„Mint ca niște porci. De pildă individul ăsta din dreapta, Orlando Șchiopu, a mințit în direct. Adineaori l-am văzut spunând că „eu nu am spus decât «Lasă-i!»”. Spun eu înjurătura, pentru că dumneavoastră blocați cuvântul acolo. Nu-l blocăm, este o insultă…” a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24. 

„Dacă nemernicul ăsta a putut să spună ce a spus acolo, expressis verbis, atunci trebuie să spunem și noi aici ce a putut să spună ăla acolo. A spus „Lasă-i în p*** mea!”, asta a spus. Și acum o oră l-am văzut spunând „domne, n-am spus decât «Lasă-i!»”. Deci are această nerușinare care mă stupefiază… Ne minte de la mână pân-la gură. De azi de când am văzut filmul și până acum. Crezând că ce? Că suntem surzi, tâmpiți? N-am auzit ce a zis acolo?”, a completat gazetarul.

Cristian Tudor Poescu a făcut o comparație între cei trei ofițeri ISU de astăzi cu cei trei din conducerea Jandarmeriei la conferința de presă de după violențele de la 10 august 2018. „Știți cu cine seamănă tripleta asta? Vi-i amintiți pe ăia trei de la Jandarmi? Cu Sindile în centru? Poate aveți imagini din 11 august când s-au apucat să facă exact ce fac ăștia acum. Exact același lucru. Genul ăsta de inși, care umplu uniformele astea cu o substanță urât mirositoare, că altceva nu e pe dinăuntru…”.

„Ce fac ei… Au două principii fundamentale, sfinte. PRIMUL- dorința de a acoperi, de a mușamaliza orice ar putea să le afecteze structura. Au un termen între ei, „noi ne protejăm structura”… Adică își protejează slujbele, scaunele. Deci dorința să acopere orice, că e crimă, că e viol… Dacă e în defavoarea lor, dorința e să o acopere. Și DOI, dorința sfântă că orice poate fi acoperit, că orice poate fi mușamalizat. Sunt convinși! Păi altfel, cum? Oamenii ăștia, dacă nu apăreau acum aceste imagini, au fost convinși că se duc ele până la pensie și mai departe… Și n-o să afle nimeni. „Îl ținem acolo filmul, în sertar, nu știe nimeni, mergem înainte…”. Și acum au apărut. Dacă omul ăla care a filmat nu se hotăra

Nicio manevră de resuscitare. „Lasă-i în p..a mea!”

În cele 20 de minute de filmare se vede cum pompierii nu efectuează nicio manevră de resuscitare a victimelor incendiului.

Filmarea din Colectiv, pe secvențe:

  • Minutul 00:00 – Sosește primul echipaj de intervenție. Pompierul filmează din fața intrării în fosta fabrică „Pionierul”, în imagini se văd o maşină de pompieri, o ambulanță albă și una de la SMURD. O victimă zace inertă pe caldarâm, cu mâinile pe piept. Pe interior, într-un gang, se văd mai mulţi pompieri şi poliţiști, iar printre ei trec singuri, neajutați de nimeni, câțiva tineri arși;
  • Minutul 01:23 – Se văd trupuri lăsate în agonie, amestecate cu mai multe cadavre. Echipajele de salvatori îi ignoră complet pe cei care au nevoie de ajutor, iar în imagini se vede un du-te-vino continuu, cu pompieri, poliţişti ;I jandarmi agitându-se fără noimă. Se văd deja civilii care se opresc lângă victime şi încearcă să le ajute;
  • Minutul 02:50 – Apar și primii pompieri care transportă o victimă arsă, dar o țin ca pe un sac de cartofi, de mâini şi de picioare. Niciun pompier nu se vede că ar verifica pulsul victimelor care zac pe caldarâm, deși ei au obligația să acționeze ca salvatori în cazuri de forță majoră!;
  • Minutul 05:15 – Pe o targă (prima din filmare) se vede o victim aproape carbonizată. În rest, mulți oameni sunt cărați, după cum reiese din imagini, pe paleţi şi duşi la ambulanţe, cu picioarele legănându-se în gol;
  • Minutul 05:56 – Primele imagini cu un pompier care verifică pulsul unei victim;
  • Minutul 06:50 – Pompierii încep și ei să ajute la transportarea victimelor, tot pe paleţi, spre ambulanţe!;
  • Minutul 07:35 – Se aude o reacție de necomentat a colonelului Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului-șef ISU. Acesta îi înjură victimele decedate: „Lasă-i în p..a mea!”;
  • Minutul 08:20 – Apare în imagini și primul echipaj de medici. Pleacă din club cu targa goală. Câțiva pompieri sting cu un extinctor un foc mic.
  • Minutul 10:00 – Un ofițer superior le dă indicaţii pompierilor adunaţi în jurul lui. Pare prima organizare după un plan al salvatorilor de la ISU. Apare și tărgile pentru  evacuarea victimelor decedate;
  • Minutul 11:24 – Sosesc la fața locului Cristian Piedone şi Gabriel Oprea;
  • Minutul 15:30 – Se aude vocea unui polițist care numără victimele decedate: „23 confirmaţi, mai e încă unul în pasaj”.