Cristina Kirchner, operată cu succes de cancer tiroidian

Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a fost operată cu succes, miercuri, de cancer la glanda tiroidă într-o clinică din Pilar, numită Austral, aflată la 50 de kilometri la nord de Buenos Aires.

05 ian. 2012, 07:13
Cristina Kirchner, operată cu succes de cancer tiroidian

După o lună de când a depus jurământul de preşedinte, în al doilea mandat de patru ani, Cristina Kirchner a fost internată şi operată de urgenţă de cancer tiroidian.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei argentiniene, Alfredo Scoccomaro, a informat joi dimineaţă că  „operaţia Cristinei Fernandez de Kirchner a fost realizată fără nicio complicaţie”, adăugând că „în timpul intervenţiei chirurgicale de aproximativ trei ore şi jumătate, i s-a făcut o tiroidectomie totală (extirparea tiroidei, n.r.)”, relatează The Telegraph.

Scoccomaro a subliniat că „refacerea postoperatorie imediată a pacientei este bună”, precizând că ea s-a trezit şi va fi îngrijită în mod normal. În vârstă de 58 de ani, va rămâne în spital „aproximativ 72 de ore” şi va urma o perioadă de convalescenţă de 20 de zile în total, a mai anunţat purtătorul de cuvânt.

În faţa clinicii Austral erau sute de persoane, multe dintre ele venite acolo pentru a o susţine pe Cristina.  „Bravo, Cristina!”, i-au strigat susţinătorii, care şi-au instalat şi corturi cu o zi înainte de operaţie ca să o încurajeze şi să fie alături de ea. Pe pancartele purtate de susţinătorii ei  se putea cititi: „Curaj, Cristina!”.

Preşedintele argentinian este cel de-al cincilea lider din America de Sud care suferă în ultimii ani, după brazilienii Luiz Inacio „Lula” da Silva, Dilma Roussef, Fernando Lugo şi Hugo Chavez. De fostul preşedinte cubanez Fidel Castro nu se ştie dacă a avut şi el cancer la stomac, deoarece operaţia şi tratamentele sale la clinica din Havana unde a stat internat aproape 5 ani au fost învăluite în mister.

„Vă imaginaţi că primul care m-a sunat a fost Hugo Chavez”, povestea Cristina după ce a anunţat oficial că suferă de cancer. Apoi, în presa de pe mai multe continente s-au făcut speculaţii pe seama unei „mâini străine” care ar avea ceva cu foşti şi actuali lideri de pe acest continent, pe care i-ar îmbolnăvi de cancer.

În timpul convalescenţei sale, Argentina va fi condusă de vicepreşedintele Amado Boudou, fost ministru al Economiei.