Cristina Tarcea, după publicarea rapoartelor GRECO: Vom asista la demisii sau la retrageri decente din spaţiul public?

Publicat: Marţi, 09 Iulie 2019 16:02 // Actualizat: Marţi, 09 Iulie 2019 16:02 // Sursa: romaniatv.net

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat marţi, după publicarea celor două rapoarte GRECO, că persoanele care nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori şi "ar trebui măcar să tacă".

"Trebuie să precizez faptul că Raportul de follow-up referitor la Raportul ad-hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte legile Justiţiei, ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii. Mă refer aici la: lipsa de transparenţă şi dialog, riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare, Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor. Îmi amintesc că, pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma obsesiv în spaţiul public că nicio modificare din legile Justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor", a declarat Cristina Tarcea pentru Agerpres.

Şefa Instanţei supreme arată că, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată.

Ea mai spune că Justiţia din România face parte din marea familie a Justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene ''nu au căderea să se pretindă reformatori'' şi ''ar trebui măcar să tacă".

"Mai constată GRECO că modificările legilor Justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor. Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!", afirmă Tarcea. 

Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, rapoartele GRECO privind justiţia din România, atât pe pagina proprie de internet, cât şi pe pagina GRECO. Înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi rămâne cea mai criticată măsură luată în justiţia română. Care este stadiul implementării recomandărilor Comisiei GRECO.

Citeşte şi: Comisia GRECO va evalua în continuare implementarea recomandărilor pe Justiţie şi aminteşte promisiunile premierului Dăncilă UPDATE

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cristina Tarcea modificari legile justitiei raport greco romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H