Criza a ieftinit materialele de construcţii cu până la 45%. Vezi cât te mai costă şi manopera

Principalele materiale de construcţii au ajuns la preţurile cu care se comercializau acum cinci ani, înainte de boom-ul imobiliar. Manopera în construcţii este mai ieftină cu aproximativ 20%, comparativ cu anii trecuţi.

20 feb. 2012, 08:05
Criza a ieftinit materialele de construcţii cu până la 45%. Vezi cât te mai costă şi manopera

Cel mai mult au scăzut la preţ ma­te­rialele importante, fără de care nu se poate construi nimic, cum sunt ci­men­tul, fierul beton şi cărămida. Pe de altă parte, la materialele de construcţii din import sunt prevăzute scumpiri din cauza creşterii monedei euro.

„În această perioadă, se pot cumpăra ma­teriale de construcţii cu preţul la ni­ve­lul de acum patru-cinci ani“, a spus, pentru RTV.NET, Ciprian Ana, ad­mi­ni­stratorul Policons Group SRL. Cel mai mult s-a ieftinit fierul beton. „Dacă în vara lui 2008 plă­team fierul beton cu 4,20 de lei ki­lo­gramul, în această perioadă fierul cos­tă doar 2,3-2,5 lei kilogramul“, a precizat Ciprian Ana. Cimentul a ajuns să coste în această pe­rioadă 19-20 de lei sacul de 35 de ki­lograme, în timp ce acum câţiva ani, un sac de ciment varia la preţ între 35 şi 37 de lei, dar la sac de 50 de kilograme. „Cimentul la sac de 50 de kilograme a fost scos, pentru că UE se gândeşte la muncitor, să nu mai care 50 de kilograme odată”, a mai spus Ciprian Ana.

Cărămizi mai ieftine cu 40%

„Şi cărămizile s-au ieftinit. Înainte de criza financiară, metrul cub de cărămidă cos­ta în jur de 360 de lei, în timp ce acum se poate cum­pă­ra la aproximativ 220-250 de lei metrul cub“, a amin­tit Ciprian Ana. Majoritatea jucătorilor din domeniul pieţei construcţiilor sunt de pă­re­re că lucrurile nu vor rămâne aşa, în­tru­cât această perioadă este una în ca­re nu se construieşte, indiferent că este criză sau nu.

„Într-adevăr, preţurile au scăzut, mai ales la fier beton, dar încă nu se poate face o previziune concretă pentru că este iarnă, nu este se­zon de construit. Cei mai mulţi dezvoltatori se află în aşteptare”, a spus Lu­cian Bolcaş, administratorul site-ului www.constructii.ro. Manopera în construcţii este mai mică cu cel puţin 20% faţă de anii anteriori. „Indiferent că vorbim de finisaje sau de construcţia unei case de la zero, acum se construieşte mai ieftin”, a explicat administratorul Policons Group SRL.

Efectul euro

Materialele de construcţii care vor stagna la preţ sau chiar se vor mai scumpi sunt cele din import. Principala cauză a scumpirii este creşterea mone­dei europene. Creşterea euro va fi re­flec­tată în creşterea preţului materi­a­­lelor. În categoria materialelor de im­port care se pot scumpi intră gips-cartonul, poli­stirenul extrudat, plasa, membrana, cartonul, în general, mai toate materialele folosite în hidroizolaţii.