Criză acută de vaccin antitetanos la SJU Vaslui. Penicilina, folosită în tratarea plăgilor

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui se confruntă cu o criză acută de vaccin antitetanos, în condiţiile în care unitatea medicală nu mai dispune de două săptămâni de nicio doză de produs biologic. Din cauza aceasta, plăgile pacienţilor sunt tratate de către medici cu penicilină.

05 iun. 2013, 20:38
Criză acută de vaccin antitetanos la SJU Vaslui. Penicilina, folosită în tratarea plăgilor

Criza vaccinului antitetanos este resimţită la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, după ce unitatea medicală a rămas de două săptămâni fără nicio doză de produs biologic ce ar trebui administrat obligatoriu pacienţilor cu răni foarte grave, scrie Mediafax.

În aceste condiţii, medicii vasluieni recurg la metodele clasice de prevenire a infectării plăgilor, prin tratarea acestora cu penicilină.

„Într-o primă fază, se curăţă plaga, după care se face profilaxia cu penicilină. De două săptămâni nu mai avem vaccin antitetanos, şi nici nu am avut de unde să-l procurăm de pe piaţa internă. În urmă cu zi, Ministerul Sănătăţii ne-a transmis o adresă prin care ni se spune că, pe 6 iunie, ar urma să vină din import 16.000 de doze de vaccin antitetanos. Dacă este aşa, atunci în aproximativ o săptămână vom primi şi noi vaccinul”, a declarat, miercuri, directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

În SJU Vaslui se administrează lunar, în medie, 400 de vaccinuri antitetanos, însă doar atunci când acesta există în depozitul de medicamente al unităţii spitaliceşti.

La jumătatea lunii mai, ca urmare a unor materiale apărute în presă cu privire la lipsa vaccinului antitetanos din unele spitale, Ministerul Sănătăţii informa că 24.000 de doze de vaccin antitetanos, dintre cele 30.000 care se aflau, la vremea respectivă, în stocul Unifarm, au fost transmise către unităţile sanitare şi direcţiile de sănătate publică, în funcţie de necesarul acestora.

În 9 mai, Ministerul Sănătăţii preciza că nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos, spitalele care au nevoie de acesta putând face comenzi la Unifarm, care deţine în depozite 30.000 de doze.

Ministerul Sănătăţii afirma, de asemenea, că a atras atenţia reprezentanţilor unităţilor sanitare că, pentru aprovizionarea cu acest vaccin, pot transmite comenzi către Unifarm, astfel încât să poată fi asigurat, în timp real şi fără disfuncţionalităţi, tratamentul pacienţilor.

Precizările MS veneau ca urmare a materialelor apărute în presă cu privire la lipsa vaccinului antitetanos din unele spitale.

Neadministrarea vaccinului antitetanos în cazuri ce reprezintă urgenţe medicale favorizează infecţii care pot duce chiar la deces.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Unifarm deţine în depozite 30.000 de doze de vaccin antitetanos