CRIZĂ DE MEDICAMENTE: 800.000 de pacienţi cronici ar putea să rămână fără tratament

Aproximativ 800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an în cazul dispariției de pe piață a unui număr de 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu.

09 feb. 2016, 11:07
CRIZĂ DE MEDICAMENTE: 800.000 de pacienţi cronici ar putea să rămână fără tratament

„Există un risc foarte mare ca 800.000 de pacienți români care suferă de boli cronice să rămână anul acesta fără terapii. Acest lucru se datorează noii metodologii de calcul al prețurilor la medicamente care este practic rodul gândirii Cabinetului Bănicioiu, care nu are nicio legătură cu actualul cabinet al actualului ministru. În urma aplicării acestui ordin de calculare a prețului la medicamente, un număr de 123 de medicamente ar urma să fie scoase de pe piață în perioada imediat următoare”, a afirmat Gălășeanu.

Potrivit acestuia, 55 de medicamente din cele 123 au fie alternative generice limitate, iar dintre acestea aproape o treime nu au nicio alternativă disponibilă în piață.

„Din aceste 123 de medicamente, 55 sunt fie medicamente care ar urma să aibă un număr de maxim două generice disponibile, fie absolut deloc. Acest ordin stipulează că medicamentele care au ieșit de sub patent ar trebui să scadă cu 35% urmând să atingă nivelul prețului primului generic. (…) Comunicăm astăzi presei pentru că data la care revizia de preț se va face este 1 iulie, iar noi, practic, conform aceleiași legi, cu patru luni înainte companiile trebuie să își depună dosarele cu prețurile noi. Asta înseamnă 1 martie”, a explicat reprezentantul ARPIM.

Criza citostaticelor. Un membru al Guvernului cere SCUMPIREA medicamentelor pentru bolnavii de cancer VIDEO

El a susținut că cei mai afectați de implementarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă și principala cauză de deces în România.

„Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la șase dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice”, a spus reprezentantul ARPIM.

Potrivit acestuia, companiile farmaceutice se vor vedea obligate nu doar să-și restrângă portofoliul de produse, dar și să elimine România de pe lista potențialelor noi investiții.

„Propunerea ARPIM făcută ministrului Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu și vicepremierului Costin Borc a fost ca toate grupele de produse, fie că sunt originale, fie că sunt generice, să fie referențiate la același coș de 12 țări, urmând ca România să cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin acel generic din Europa. Să ia prețul minim care reiese din analiza comparativă a celor 12 țări”, a explicat președintele ARPIM.

Directorul executiv al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Cristina Munteanu, a declarat că pacienții și în prezent au probleme în a găsi unele medicamente.

„În momentul în care această măsură va intra în vigoare și producătorii vor lua decizia de a nu mai lista în România o parte din medicamentele despre care facem vorbire, pacienții vor suferi direct o nouă limitare a accesului la tratament. Este încă o măsură făcută de autorități fără o analiză de impact a acesteia”, a susținut Munteanu.

Ea a afirmat că cel puțin 25% din farmaciile existente pe piață sunt în stare de faliment declarat sau nedeclarat, într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, iar singurul lucru care le ține în viață este relația personalizată cu pacientul.