Criză de sânge în Timiş. După furtuna puternică din 17 septembrie numărul donatorilor a scăzut cu 30 la sută

Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara face apel la populaţie pentru donarea de sânge, numărul donatorilor scăzând cu 30% după furtuna puternică din data de 17 septembrie.

28 sept. 2017, 14:06
Criză de sânge în Timiş. După furtuna puternică din 17 septembrie numărul donatorilor a scăzut cu 30 la sută

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara, Rodica Lighezan, a declarat că este criză de sânge în judeţul Timiş, după furtuna puternică din data de 17 septembrie.

„Este criză de sânge, pentru că a scăzut fantastic după furtună numărul donatorilor, sunt cu 30% mai puţini donatori. Nu ştiu de ce, cred că oamenii au stat acasă să-şi repare stricăciunile, nu s-au mai gândit că trebuie să vină să doneze sânge. Au venit mult prea puţini donatori în luna septembrie, nu-mi dau seama de ce. În august a fost cum a fost, dar în septembrie este mai rău decât în august”, a afirmat Rodica Lighezan, potrivit Mediafax.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara spune că, în luna septembrie, au donat sânge în jur de 60 de persoane pe zi, deşi ar fi nevoie de 90 – 100 de donatori zilnic.

„Suntem la minim cu rezervele de sânge. Au început spitalele să lucreze şi eu nu am de unde să le dau sânge. Spitalele mai au nişte stocuri tampon, dar şi acelea se vor goli dacă nu vom reuşi să le reumplem, iar eu nu am cum. Spitalele trăiesc cumva din rezervele lor, pentru că eu le dau prea puţin, că nu am de unde”, a mai precizat Rodica Lighezan.

Pentru a colecta cât mai multe sânge, reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara au început să organizeze caravane mobile. Astfel, se deplasează la sediile unor firme din oraş şi recoltează sânge de la angajaţi.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme.

În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi, persoanele primesc şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

Citeşte şi Imagini nedifuzate până acum de la furtuna ucigaşă, un parc de copii a fost măturat în câteva secunde