Criza din Golful Persic. Răspuns din partea Qatarului la LISTA de solicitări adresată de patru state arabe. Reuniune la Cairo

Un grup de patru state arabe au anunţat miercuri că au primit un răspuns formal din partea autorităţilor de la Doha la lista de solicitări care trebuie îndeplinite de Qatar pentru a pune capăt crizei diplomatice din zona Golfului Persic, fără a oferi detalii, informează The Associated Press.

05 iul. 2017, 10:27
Criza din Golful Persic. Răspuns din partea Qatarului la LISTA de solicitări adresată de patru state arabe. Reuniune la Cairo

Bahrain, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au transmis într-un comunicat comun că vor răspunde „în timp util” la mesajul Qatarului, fără să precizeze ce măsuri ar putea adopta în această situaţie, scrie Mediafax.

Patru ţări arabe care boicotează Qatarul pentru presupusa susţinere a terorismului au formulat o serie de solicitări adresate Administraţiei de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din ţară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul şi predarea tuturor teroriştilor

Liderii celor patru state arabe urmează să se reunească miercuri la Cairo pentru a discuta despre criza diplomatică.

Nu este clar care a fost răspunsul Qatarului, însă autorităţile de la Doha au catalogat, anterior, solicitările drept un afront la adresa suveranităţii ţării.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi.