Criza din Ucraina: Armata şi separatiştii vor încetarea ostilităţilor pe 1 septembrie

Într-un gest de susținere a unei încetări a focului fragile, Ucraina și separatiștii proruși au convenit miercuri să depună eforturi pentru oprirea completă a tuturor violărilor armistițiului de marțea viitoare, au declarat reprezentanți ai OSCE și un rebel, relatează agenția Reuters.

27 aug. 2015, 03:38
Criza din Ucraina: Armata şi separatiştii vor încetarea ostilităţilor pe 1 septembrie

Cele două părți au căzut de acord în februarie să înceteze focul între forțele lor în estul Ucrainei în paralel cu un proces politic, inclusiv planuri pentru alegeri locale și stabilirea unui statut special de auto-management pentru regiunile separatiste.

Dar ciocnirile sporadice între cele două forțe, în care au fost utilizate artileria și alte arme, iar civili, soldați ucraineni și separatiști au fost uciși, au subminat acordul.

Ambele părți se acuză reciproc de încălcări.

„Grupul tripartit de contact consideră că este important să se ajungă la o încetare a focului solidă de la începutul anului școlar următor”, a declarat Martin Saidik, un oficial de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, reporterilor la Minsk, Belarus.

Așa-numitul „grup de contact”, în care iau parte reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și grupuri separatiste, se întâlnește sub auspiciile OSCE, amintește Reuters.

„A fost o propunere de a pune capăt bombardamentelor de la 1 septembrie. Astăzi, există speranța că de la 1 septembrie vom reuși deplin să punem capăt focurilor. În acest moment, toate părțile și-au exprimat intenția de a respecta această idee”, a afirmat liderul rebel Vladislav Deinego.

Anterior, miercuri, un purtător de cuvânt militar la Kiev a anunțat că doi soldați ucraineni au fost uciși în atacuri ale separatiștilor în ultimele 24 de ore.

Peste 6.500 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, în aprilie anul trecut, după ce Rusia a anexat Crimeea ca răspuns la răsturnarea președintelui pro-Moscova de proteste de stradă la Kiev.


loading...