UCRAINA: Cel puţin 100 de morţi în urma violenţelor din Kiev. Poliţia foloseşte arme de foc VIDEO LIVE

La mai puțin de 12 ore după ce președintele Viktor Ianukovici și liderii opoziției politice au cerut un armistițiu pentru a putea negocia o soluție pașnică la criza politică cu care se confruntă Ucraina, noi explozii şi focuri de armă au provocat haos în Piața Independenței în dimineața zilei de joi, unde poliția și protestatarii au reluat ciocnirile violente. Cel puţin 100 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Alexandra Ilie
20 feb. 2014, 07:26
UCRAINA: Cel puţin 100 de morţi în urma violenţelor din Kiev. Poliţia foloseşte arme de foc VIDEO LIVE

UPDATE 1.30: Uniunea Europeană trebuie să discute imperativ cu Rusia pentru a rezolva criza din Ucraina, a estimat joi primul ministru francez Jean-Marc Ayrault, chemând de asemenea la dialog politic în această ţară, informează AFP. ‘Cu Rusia, trebuie discutat sincer… Europenii trebuie să discute cu ruşii’, a declarat la radioul francez France Info primul ministru. ‘Este nevoie de o politică rusă a Uniunii Europene, ceea ce nu este întotdeauna cazul. Deci, va trebui să discutăm şi vom discuta cu preşedintele /Vladimir/ Putin’, a insistat el.

Politica rusă a UE ‘nu este definită suficient şi este necesară’, a adăugat Ayrault într-o declaraţie în faţa Senatului francez. ‘Suntem la porţile Europei şi evenimentele din Ucraina, care au provocat zeci de morţi în ultimele zile’, reprezintă ‘un angrenaj deosebit de periculos’, şi-a exprimat el îngrijorarea. 
Primul ministru franceze şi-a exprimat în acelaşi timp speranţa că UE va lua ‘o decizie puternică de sancţiuni gradate, vizate’ împotriva responsabililor violenţelor. În Ucraina, dialogul ‘este singura soluţie posibilă, singura modalitate de a ajunge la o soluţie politică’, a mai declarat el în Senat

UPDATE 1.00: Preşedintele Statelor Unite Barack Obama ia urgent în considerare o serie de sancţiuni împotriva Ucrainei după ce bilanţul morţilor a crescut în protestele violente din centrul Kievului, a anunţat Casa Albă joi, informează agenţia Reuters. Nu au fost oferite detalii asupra opţiunilor avute în vedere sau calendarului deciziilor, dar Obama a vorbit la telefon joi cu cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta despre măsurile ce ar ajuta să se pună capăt violenţei. 

‘Preşedintele şi echipa sa acţionează rapid pentru o serie de opţiuni ce sunt
disponibile şi acţionează cu un sentiment de urgenţă din cauza violenţei teribile pe care am văzut-o azi noapte’, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest într-un briefing.
   

UPDATE 23:02 Protestele continuă la Kiev. Viaceslav Kilrilenko, un parlamentar din opoziţie, a declarat în faţa colegilor din Legislativul de la Kiev că o persoană a fost ucisă şi zece au fost rănite de către forţele de poliţie, în oraşul Cercasîi, potrivit bbc.co.uk.

UPDATE 22:10 Viktor Ianukovici este de acord cu organizarea de alegeri generale anticipate – prezidenţiale şi parlamentare în 2014

UPDATE 21:30 Liderul opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko a anunţat că nu s-a ajuns la nicio înţelegere privind rezolvarea crizei. Discuţiile continuă, dar rezultatul acestora depinde de preşedintele ţării, informează BBC în ediţia online.

UPDATE 20:23 Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană (UE) au convenit joi, la Bruxelles, să blocheze vizele şi să le îngheţe conturile acelora care au mâinile „pătate de sânge” în Ucraina, a anunţat joi şefa diplomaţiei italiene, Emma Bonino, la încheierea unei reuniuni de criză, potrivit Reuters.

UPDATE 18:30: Şeful serviciilor medicale ale protestatarilor a informat, joi, că 100 de persoane au fost ucise în luptele cu trupele de securitate şi 500 au fost rănite, potrivit CNN.

UPDATE 17:56 Un medic care îi îngrijeşte pe protestatari a declarat pentru BBC că, în cursul zilei de joi, peste 70 de protestatari au fost ucişi de către trupele de securitate.

UPDATE 16:16 Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre forţele de securitate şi manifestanţi, a declarat unul dintre liderii opoziţiei din Ucraina, Oleg Tiagnibok, potrivit Le Figaro. Agenţia Reuters, la rândul său, relatează că zeci de poliţişti au fost răniţi sau ucişi în cadrul confruntărilor cu manifestanţii, în primele ore ale armistiţiului convenit de preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei, se precizează într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene făcut public joi, conform Reuters.

UPDATE 15:48 Imagini dramatice cu civili neînarmaţi, împuşcaţi pe străzile din Kiev.

UPDATE 15:39 Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat pe site-ul instituţiei că urmăreşte cu deosebită atenție și profundă preocupare evoluţia situaţiei din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe evaluează, în dialog permanent cu partenerii europeni și euro-atlantici, toate posibilitățile de sprijin pentru rezolvarea crizei din Ucraina pe cale exclusiv paşnică,  în spiritul dialogului democratic și al respectului față de drepturile fundamentale ale omului.

UPDATE 15:37 Marea Britanie şi-a retras ambasadorul din Ucraina, pe fondul revoltelor sângeroase de la Kiev, informează Reuters.

UPDATE 15:36 Uniunea Europeană ar urma să adopte sancţiuni împotriva celor care se fac responsabili de violenţele din Ucraina, precum şi să implementeze un embargou asupra armelor în ţară, potrivit unui proiect de declaraţie al miniştrilor de externe europeni, obţinut de Reuters.

Cu toate acestea, responsabili ai Uniunii Europene au avertizat că textul ar putea fi revizuit, iar decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) ce se reuneşte joi la Bruxelles, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:46 Primarul Kievului, Vladimir Makeenko, a părăsit joi rândurile Partidului Regiunilor (de guvernământ) şi a dispus ca metroul să-şi reia activitatea, după ce acesta a fost închis miercuri din raţiuni de securitate, informează Interfax.

‘Am luat decizia să mă retrag din Partidul Regiunilor şi să-mi asum responsabilitatea personală pentru activitatea Kievului. Aşa s-a întâmplat că în acest moment dificil soarta mi-a rezervat o mare responsabilitate pentru viaţa fiecărui locuitor al Kievului. Nicio putere nu merită sacrificii umane’, se menţionează într-o declaraţie făcută publică de edilul-şef al Kievului, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:45 Persoane necunoscute au vandalizat Muzeul de Istorie din Kiev. Din fondul muzeului au fost furate o sculptură şi veselă de porţelan din secolul al XVIII-lea, informează ITAR-TASS. Potrivit agenţiei de presă ruse, vandali au distrus mai multe exponate, precum şi vitrinele în care erau expuse. În afară de aceasta, infractorii au furat computerele care se aflau în biroul de contabilitate, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:44 Hotelul Ucraina din Kiev, situat în Piaţa Independenţei şi unde sunt cazaţi majoritatea jurnaliştilor, a fost transformat de manifestanţi în spital de campanie şi morgă improvizată, relatează joi presa franceză. Răniţii sunt triaţi la intrarea în hotel, înainte de a fi preluaţi de echipele medicale, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:04 Pe fondul degradării accentuate a situaţiei la Kiev, autorităţile au luat decizia evacuării administraţiei prezidenţiale şi a agenţiei oficiale de presă Ukrinform, informează ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:49 Numărul victimelor în confruntările violente ce au loc de marţi la Kiev a crescut la 35 de morţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de RIA Novosti. ‘De la începutul confruntărilor (18 februarie) au murit 35 de oameni’, a precizat sursa citată, potrivit Agerpres.

Anterior, acelaşi minister anunţa un bilanţ de 28 de persoane ucise în violenţele din ultimele 48 de ore din capitala ucraineană.

UPDATE 13:28 Ministrul ucrainean de Interne a făcut apel joi la locuitorii Kievului să rămână la domiciliile lor din cauza prezenţei unor ‘elemente radicale înarmate’ pe străzile capitalei ucrainene.

‘Kievenii sunt rugaţi să-şi limiteze deplasările în transportul privat şi să rămână pe cât posibil acasă. Aceste măsuri de precauţie se explică prin prezenţa unor indivizi înarmaţi pe străzile Kievului’, a precizat ministerul, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:06 Şeful Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate naţională şi apărare, Vladimir Litvin, a cerut deputaţilor să se reunească de urgenţă în cursul după-amiezii, pentru a ‘lua toate deciziile legate de problemele puse de popor’, apelul său intervenind în contextul noilor confruntări violente de la Kiev, soldate cu morţi şi răniţi.

‘Îi rog pe toţi deputaţii să se prezinte neîntârziat în Rada Supremă la ora 15.00, pentru a lua toate deciziile legate de problemele pe care le pune poporul’, se arată în mesajul lui Litvin către colegii săi parlamentari, potrivit Interfax-Ukraina, citată de Agerpres.

UPDATE 12:38 Rusia nu va coopera în Ucraina decât cu o putere care apără ‘interesele statului’ şi de care ‘să nu te ştergi pe picioare’, a declarat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP şi ITAR-TASS. ‘Avem nevoie ca partenerii noştri să aibă tonus, ca puterea în exerciţiu în Ucraina să fie legitimă şi eficientă, nu o cârpă de şters pe picioare’, a declarat Medvedev, într-o şedinţă a guvernului rus, potrivit Agerpres.

UPDATE 12:02 Mai mulţi preoţi se află în Piaţa Independenţei din Kiev, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, potrivit RT.

UPDATE 12:00 Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit joi cu miniştrii de externe din Germania, Franţa şi Polonia, a anunţat Anna Gherman, consilieră a şefului statului, potrivit EFE. ‘Întâlnirea cu miniştrii de externe occidentali a început la administraţia prezidenţială’, a afirmat ea pentru Interfax-Ukraina. Agenţia de presă Reuters relatase anterior că această întâlnire s-ar putea să nu aibă loc din motive de securitate, violenţele reizbucnind joi la Kiev, unde autorităţile au evacuat guvernul şi parlamentul, sub presiunea manifestanţilor, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:40 Miercuri, Ministerul de Interne ucrainean a precizat că forțele de securitate nu folosesc arme de foc. Cele mai recente fotografii și rapoarte sugerează că acest lucru nu este adevărat, potrivit The Guardian.

arme

UPDATE 11:32 Bilantul morţilor creşte rapid şi rapoartele nu sunt deocamdată centralizate. Peste 30 de persoane ar putea fi moarte în urma confruntărilor, conform KievPost, care citează relatări de la faţa locului, ceea ce ar duce numărul total al morţilor, în două zile de violenţe, la peste 50.

UPDATE 11:20 Un poliţist a murit, şi 29 sunt răniţi, anunţă surse din cadrul Poliţiei, potrivit RussiaToday.

UPDATE 11:12 Şefii diplomaţiei din Franţa, Germania şi Polonia au anulat întâlnirea de joi la Kiev cu preşedintele Viktor Ianukovici, înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai afacerilor externe, pe fondul violenţelor din capitală, informează Reuters. Întalnirea cu liderii Opoziţiei a avut însă loc.

Nu este clar dacă cei trei au părăsit sau nu capitala Ucrainei. Într-o depeşă, Reuters scrie că cei trei ar fi plecat fără să se vadă cu Ianukovici, dar tot Reuters îl citează pe Sikorski, care spune că întâlnirea ar urma să se desfăşoare în alt loc, potrivit Agerpres.

opozitie

UPDATE 11:11 Un jurnalist de la agenţia Ruptly a fost împuşcat, dar a supravieţuit datorită vestei anti-glonţ, potrivit RussiaToday.

UPDATE 11:07 Protestatarii au capturat hotelul Ucraina situat în apropiere de Piața Independenței (Maidan), unde locuiesc mulți membri ai parlamentului. Protestatarii se împuşcă în interiorul hotelului Ucraina cu forțele de securitate, potrivit RussiaToday.

UPDATE 11:04 Zece cadavre acoperite cu pături au fost văzute în Piaţa Independenţei, potrivit unui fotograf Reuters aflat la faţa locului, citat de RT.

UPDATE 10:58 Unii sportivi ucraineni se retrag de la Olimpiada de Iarnă de la Soci.

UPDATE 10:53 Protestatarii au capturat cinci membri ai forțelor de securitate, potrivit Kiev Post, şi i-au dus în spatele scenei principale de pe Maidan. Alţi 50 de poliţişti capturaţi sunt ţinuţi de protestatari la Primăria din Kiev.

UPDATE 10:48 Există o informaţie cu privire la utilizarea unei substanţe otrăvitoare împotriva poliţiştilor‘, a declarat la o televiziune locală purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov. El a spus că în prezent se încearcă verificarea acestei informaţii şi totodată se doreşte să se afle despre ce fel de substanţă este vorba, potrivit Agerpres.

UPDATE 10:46 Forţele de ordine ucrainene susţin că unii dintre protestatari deţin arme de foc. La ora actuală, circa 3.000 de manifestanţi se află pe strada Institutskaia. Trupele Berkut s-au retras spre o stradă adiacentă (Olginskaia) şi continuă să facă uz de grenade lacrimogene împotriva manifestanţilor, potrivit Agerpres.

UPDATE 10:19 Un protestatar a murit în cortul medical din spatele scenei principale de pe Maidan, și un alt protestatar a fost adus inconştient, anunţă medicii. Alţi 15 sunt grav răniţi. De asemenea, cinci ofițeri de poliție au fost aduşi în corturi cu fețele însângerate, potrivit KievPost. În victime s-a tras cu gloanţe, fără a şti dacă e vorba de gloanţe de cauciuc sau de muniţie reală. Numărul poliţiştilor răniţi de un presupus lunetist aflat în clădirea Conservatorului din centrul Kievului a crescut la 23, informează Interfax.

UPDATE 10:12 Parlamentarii şi staff-ul sunt evacuaţi din clădirea Parlamentului, după ce protestatarii au ajuns foarte aproape de a pătrunde în sediul legislativ, potrivit Itar-Tass. Clădirea Parlamentului nu are foarte multe forţe de ordine la dispoziţie. Şi clădirea Guvernului a fost evacuată.

Nori de fum negru au început să pună stăpânire din nou Piaţa Independenţei din Kiev, informează RussiaToday. Poliția a aruncat cu cocktailuri Molotov în clădirea Conservatorului, ocupată de opoziție, provocând un incendiu.

Până acum, cel puţin 20 de poliţişti au fost răniţi, cărora li se acorda asistenţă medicală.

Se aud din nou focuri de armă în Piata Independenţei din Kiev, în timp ce sute de protestatari mărşăluiesc în mod sistematic spre poliție, încercând să-i împingă în retragere dincolo de Palatul Octombrie. Un autobuz al poliției este în flăcări. Protestatarii se protejează de focurile de armă cu scuturi. Aceştia sunt înarmați cu cocktailuri Molotov.

29 de persoane au murit în ciocnirile violente la Kiev, în ultimele două zile, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din Ucraina.

Alte 445 de persoane au nevoie de tratament medical. Printre persoanele spitalizate figurează 88 de poliţişti, şase jurnalişti, patru copii şi doi rezidenţi străini. Conform unor informaţii anterioare, una din persoanele rănite spitalizate are cetăţenie rusă.

Joi a fost decretată zi de doliu naţional în Ucraina în memoria victimelor violenţelor, în timp ce guvernul şi opoziţia au convenit asupra unui armistiţiu. Cu toate acestea, forţele radicale din rândul opozanţilor nu au dorit să se conformeze acestei înţelegeri, potrivit Agerpres.

Astfel, liderul mişcării radicale ‘Pravîi sektor’ (‘Sectorul de dreapta’), Dmitri Iaroş, a precizat pe pagina sa Facebook că el nu a semnat nimic cu guvernul şi că formaţiunea sa nu va respecta niciun fel de ‘armistiţii false’.

Potrivit acestuia, ‘cineva acolo sus vrea să oprească revolta populară pe calea proclamării unui armistiţiu fals’, dar nu intenţionează să respecte condiţiile cu care iniţial a fost de acord.

La întâlnirea de miercuri seara între preşedintele Viktor Ianukovici şi cei trei lideri ai partidelor de opoziţie parlamentare – Vitali Kliciko (Udar/Lovitura), Arseni Iaţeniuk (Batkivşcina/Patria) şi Oleg Tiagnibok (Svoboda/Libertatea) s-a convenit asupra unui armistiţiu.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor avea joi, la Bruxelles, o reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei. La întâlnire participă şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au condamnat miercuri „acţiunile incalificabile şi inacceptabile” din Ucraina şi au dat asigurări că autorii acestora vor fi „sancţionaţi”.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Au decis să dea BANII ÎNAPOI. Astăzi, suntem ÎNCÂNTAȚI să vă anunţăm
Playtech.ro
Halep, acuzată de COMPORTAMENT ORIBIL de o româncă! Ce i-a făcut la un salon: Cea mai nasoală experienţă
DailyBusiness
Au început lucrările la cele mai lungi tuneluri din România! Pe unde vor trece
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'