CRIZA DIN UCRAINA. Kievul: Tentativele de soluţionare a crizei sunt vane. Manifestanţii depozitează arme

Tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt vane, a declarat sâmbătă ministrul de Interne Vitali Zaharcenko, acuzând manifestanţii că depozitează arme.

25 ian. 2014, 10:44
CRIZA DIN UCRAINA. Kievul: Tentativele de soluţionare a crizei sunt vane. Manifestanţii depozitează arme

„Evenimentele care au avut loc în ultimele zile în capitala ucraineană au arătat că tentativele noastre de soluţionare în mod paşnic, fără recurgere (…) la forţă, sunt vane„, afirmă ministrul, citat într-un comunicat, citat de Mediafax.

„Îndemnurile noastre nu sunt ascultate, iar armistiţiul este încălcat”, a adăugat el, acuzând manifestanţi că „depozitează arme” în centrul Kievului.

Cetăţeni străini, cu experienţă de luptă, care au participat anterior la ostilităţi în diferite părţi ale lumii, sunt implicaţi în acţiunile radicalilor din Kiev, a declarat vineri seara preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi religioase din Ucraina, informează agenţia de presă Ria Novosti, citată de Agerpres.

„Nu numai ucrainenii sunt implicaţi (în acţiunile extremiste), dar şi rezidenţi ai altor ţări, care au participat la diferite ostilităţi regionale şi care fac obiectul unor mandate internaţionale de căutare. Ei s-au baricadat în clădirile invadate. Noi ştim că există arme acolo”, a declarat şeful statului ucrainean, indicând că reprezentanţi ai unor grupări radicale şi lideri ai unor organizaţii de crimă organizată au încercat să intre în ultimul timp în Ucraina, dar că nu au fost lăsaţi la graniţă.

Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut sâmbătă liderilor „Euromaidanului” (Pieţei Independenţei) eliberarea poliţiştilor sechestraţi vineri seara de către protestatari, conform unui comunicat difuzat în cursul dimineţii şi citat de Ria Novosti şi Interfax.

Doi poliţişti sunt în prezent sechestraţi în clădirea Administraţiei municipale din Kiev. Canalele media au relatat vineri că trei poliţişti au fost atacaţi, dintre care unul a putut fi eliberat de forţele de ordine. Acesta din urmă a fost înjunghiat şi s-ar afla în stare gravă.

„Ministerul de Interne cere eliberarea imediată a poliţiştilor. În cazul nerespectării acestei cerinţe, poliţia va fi nevoită să ia măsuri pentru eliberarea lor”, se mai spune în text. Oficiali din Ministerul de Interne au negociat întreaga noapte de vineri spre sâmbătă punerea în libertate a poliţiştilor cu unii dintre liderii partidelor de opoziţie parlamentare, dar aceştia din urmă nu i-au putut influenţa pe liderii grupărilor radicale din piaţă.

În acelaşi timp, opoziţia ucraineană şi-ar dori să atragă parteneri occidentali în negocierile sale cu puterea de la Kiev pentru găsirea unei soluţii la criză, după cum a declarat Arseni Iaţeniuk, unul din liderii formaţiunii Batkivşcina (Patria), în urma întrevederii de vineri cu comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule.

„Ceea ce se petrece în ţară nu este o criză politică. În prezent, în Ucraina este o criză la nivelul societăţii. Pot să spun în mod clar, fără o mediere din partea partenerilor occidentali, va fi dificil de găsit o rezolvare. Considerăm că negocierile trebuie să se desfăşoare cu implicarea partenerilor noştri occidentali”, a declarat Iaţeniuk, citat de serviciul de presă al partidului său.

Potrivit acestuia, opoziţia susţine crearea unei comisii de anchetă temporare, sub auspiciile Consiliului Europei, pentru investigarea evenimentelor recente din Ucraina, unde în confruntările dintre manifestanţi şi poliţie de săptămâna aceasta au murit două persoane – potrivit autorităţilor, cinci – conform opoziţiei.