CRIZA din UCRAINA: Manifestanţii au luat cu ASALT sediile ADMINISTRAŢIEI şi POLIŢIEI VIDEO

Violenţele au escaladat în Ucraina, unde manifestanţii din Liov au luat cu asalt sediile Administraţiei şi cele ale Poliţiei. La Kiev, forţele de ordine au intervenit în tabăra "Maidan" a manifestanţilor, în încercarea de a-i evacua. Poliţia a folosit şi tunuri cu apă.

18 feb. 2014, 21:06

Criza din Ucraina escaladează. Informaţii de ultimă oră arată că manifestanţii proeuropeni au luat cu asalt mai multe sedii ale Administraţiei de la Liov şi ale Poliţiei.

Sute de manifestanţi – aproximativ 500 de persoane, potrivit presei franceze, au aruncat cu pietre în direcţia sediului Administraţiei Regionale şi au pătruns în interiorul clădirii. Ei nu ai întmpinat nicio rezistenţă din partea forţelor de ordine. Manifestanţii au atacat apoi şi sediul Poliţiei Regionale.

La rândul lor, forţele de ordine din Kiev au pornit asaltul împotriva taberei „Maidan” a manifestanţilor, potrivit informaţiilor bbc.co.uk. Mai multe explozii au avut loc în acest loc, unde s-au arunct şi dispozitive incendiare, iar în Piaţa Independenţei, locul favorit al manifestanţilor, a izbucnit un mare incendiu. Poliţia a intervenit împotriva protestatarilor şi cu tunuri cu apă.

Potrivit agenţiilor de presă străine , şase poliţişti ucraineni au fost împuşcaţi marţi în ciocnirile cu protestatarii antiguvernamentali, după cum au anunţat surse din cadrul poliţiei, făcând astfel ca numărul morţilor din Kiev să se ridice la 14.

Forţele de securitate au dat, marţi, un ultimatum protestatarilor, până la ora locală 18:00 GMT (20:00, ora României, n.r.), pentru a înceta protestele şi au înconjurat Piaţa Independenţei din Kiev, care este scena protestelor manifestanţilor începând din noiembrie, de când preşedintele Ianukovici a refuzat semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în favoarea ofertei Moscovei de a vinde Ucrainei gaz mai ieftin.

Marţi, autorităţile din Kiev au oprit şi metroul, pentru a-i împiedica pe manifestanţi să ajungă la Kiev, iar după ce ultimatumul a expirat, au masat tancuri şi alte vehicule blindate în jurul Pieţei, pentru a împiedica eventualel proteste ale manifestanţilor. La rândul lor, manifestanţii nu au vrut să se retragă, cu toate că ştiau că poliţia ar putea interveni în forţă împotriva lor.  Ei au continuat protestele care au degenerat mai târziu în violenţe. Nouă decese au fost raportate marţi, între care cinci în rândul manifestanţilor, precum şi peste 150 de decese, cele mai multe în rândul protestatarilor. Unele surse de presă informau că ar fi fost cel puţin 20 de răniţi şi în rândul forţelor de ordine.