Criza din Ucraina: O parte din Debalţevo, sub controlul rebelilor. Se dau lupte pentru fiecare stradă

Situația se schimbă de la o oră la alta la Debalțevo, nod de comunicații strategic în estul Ucrainei, unde ostilitățile au continuat și marți, în pofida armistițiului intrat în vigoare la 15 februarie. Gara feroviară din această localitate a trecut deja parțial sub controlul insurgenților proruși, iar lupte se dau în acest moment în centrul orașului, practic, pentru fiecare stradă, a declarat șeful filialei Ministerului ucrainean de Interne pentru Donețk, Ilia Kiva, citat de site-ul postului de televiziune ucrainean 112.

17 feb. 2015, 12:33
Criza din Ucraina: O parte din Debalţevo, sub controlul rebelilor. Se dau lupte pentru fiecare stradă

O parte din oraşul ucrainean Debalțevo a trecut sub controlul rebelilor. Se dau lupte pentru fiecare stradă, potrivit Agerpres.

Anterior, separatiștii declaraseră că nu au dreptul ‘moral’ să pună capăt acțiunilor militare pentru preluarea controlului asupra Debalțevo, pe care, spun ei, l-au încercuit.

O declarație în acest sens a fost făcută marți pentru Reuters de către liderul autoproclamatei ‘republici populare’ Donețk, Denis Pușilin, înainte de videoconferința Grupului de contact, care include deopotrivă reprezentanți ai autorităților de la Kiev și ai separatiștilor, plus ambasadorul Federației Ruse în Ucraina și un emisar din partea OSCE.

‘Noi nu avem dreptul (să oprim luptele pentru controlul Debalțevo). Este chiar un aspect moral pentru noi. Acesta este un teritoriu intern” al ‘republicii populare’ Donețk, a subliniat Pușilin, în timp ce armata ucraineană susținea contrariul și afirma că, în conformitate cu acordurile încheiate joia trecută la Minsk, Debalțevo intră sub controlul ucrainenilor.

În teren, situația s-a precipitat marți. ‘Gara feroviară se află parțial sub controlul rebelilor, lupte intense se dau în centrul orașului, de fapt se dau lupte pentru fiecare cartier, pentru fiecare stradă’, a recunoscut reprezentantul Ministerului de Interne ale Ucrainei pentru regiunea Donețk, într-o intervenție în direct la televiziune. Potrivit acestuia, Consiliul municipal se află în continuare sub controlul trupelor guvernamentale.

În același timp, ministrul ucrainean de interne Vladimir Abroskin remarcase anterior că sediul poliției din Debalțevo a fost practic distrus.

Înaltul comandament pentru operațiunea ‘antiteroristă’ din estul Ucrainei declarase la ora locală 12.00 că nu are informații referitoare la preluarea de către rebeli a controlului asupra unei părți din Debalțevo.

În acest context, așa-numitul consilier militar al liderului ‘republicii populare’ Donețk, Valentin Motuzenko, a negat că armata ucraineană ar fi preluat sub controlul său șoseaua Artemovsk-Debalțevo și a confirmat preluarea gării feroviare sub controlul parțial ar rebelilor, într-o declarație făcută pentru mass-media ruse.