Criza energetică afectează metroul din Bucureşti. Niciun furnizor de energie electrică nu vrea să vândă curent Metrorex

Metrorex, operatorul metroului bucureștean, companie de stat controlată de Ministerul Transporturilor, a ajuns să primească energie electrică de la un furnizor de ultimă instanță (FUI), jucătorii din piața de profil nedorind să încheie în mod voluntar contract de furnizare negociat concurențial cu compania.

03 aug. 2022, 10:02
Criza energetică afectează metroul din Bucureşti. Niciun furnizor de energie electrică nu vrea să vândă curent Metrorex

Metrorex a ajuns în această situaţie pentru că prețul de achiziție din piață al electricității este semnificativ mai mare decât plafonul de preț final facturat (cu tot cu tarife reglementate și taxe) impus prin lege pentru clienții noncasnici precum Metrorex până în primăvara anului viitor, de cel mult 1 leu/kWh (1.000 lei/MWh).

Furnizorii de ultimă instanță, desemnați de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sunt cei care asigură, conform reglementărilor emise de ANRE, furnizarea energiei electrice clienților finali care nu mai au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă. Pentru luna august, FUI este Enel Energie, după ce în iulie a fost Electrica Furnizare, potrivit Profit.ro.

„Începând cu data de 01.08.2022, necesarul de energie al Metrorex SA este asigurat de către un Furnizor de Ultimă Instanță”, se arată într-un document oficial al Metrorex, analizat de sursa citată. Compania încearcă în continuare să încheie un contract concurențial și derulează în prezent o procedură de consultare a pieței în acest scop, vrând să obțină o ofertă cu preț fix.

Potrivit sursei citate, „situația de instabilitate majoră înregistrată pe piața de profil în domeniul energiei electrice” a făcut ca, anul acesta, Metrorex să fie nevoită să anuleze două licitații deschise și cinci proceduri de negociere fără anunț prealabil, organizate pentru achiziția de energie electrică, din cauza lipsei de ofertanți.

Citeşte şi: Alertă la Centrala de la Cernavodă din cauza secetei. Debitul Dunării a scăzut la jumătate faţă de media multianuală a lunii august

Metrorex consumă circa 15.000 MW de curent electric pe lună pentru alimentarea rețelei de tracțiune și a instalațiilor de electroalimentare pentru asigurarea activității de exploatare a infrastructurii de metrou.

Anul trecut, compania a fost nevoită să anuleze 5 proceduri de achiziție de curent electric (3 licitații deschise și 2 proceduri de negociere fără anunț prealabil), pentru 4 dintre acestea motivul de anulare fiind nedepunerea de oferte din partea furnizorilor. În februarie 2022, Metrorex a reușit să încheie un contract de furnizare pe 3 luni, la prețul de 1.731 lei/MWh cu tot cu TVA, de aproape 4 ori mai mare decât cel din contractul anterior, perfectat în 2020 (457 lei/MWh). Compania estimează că va plăti anul acesta cu peste 200% mai mult pe utilități decât în 2021.

Luna trecută, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de pe bursa românească de energie OPCOM, pe care se tranzacționează peste jumătate din consumul național de electricitate, a fost de 1.813 lei/MWh, fiind de aproape 4 ori mai mare decât cel din luna corespunzătoare a anului trecut.

Și la FUI, Metrorex plătește același preț plafonat, de 1 leu/kWh (1.000 lei/MWh) până în aprilie 2023. Diferența în privința FUI este că bugetul de stat are mult mai mult de achitat pentru a compensa diferența dintre prețurile plafonate facturate clienților și cele „reale” aferente furnizării de ultimă instanță. Acestea din urmă sunt mult mai mari și decât cele din piața concurențială, dat fiind că FUI nu poate refuza clienți și trebuie să cumpere pentru ei energia necesară de pe o zi pe alta. De aceea, prețurile finale practicate de FUI au ajuns să depășească 10 lei/kWh (10.000 lei/MWh).

Citeşte şi: Surse: PNL susţine impozitarea furnizorilor de energie. Ce spune premierul Ciucă despre reglementarea preţurilor