Criza energetică dă peste cap învăţământul. Clase cu mai mulţi elevi şi săptămână de patru zile de cursuri

Şcolile din Marea Britanie ar putea scurta săptămâna de studiu la doar patru zile, în timp ce numărul elevilor din clase ar putea creşte, din cauza costurilor foarte mari la energie şi încălzire.

28 oct. 2022, 12:28
Criza energetică dă peste cap învăţământul. Clase cu mai mulţi elevi şi săptămână de patru zile de cursuri

Presa din engleză citează un avertisment venit din partea Asociaţiei Liderilor de Şcoli şi Colegii (ASCL) din Marea Britanie, însă grupurile de părinţi au reacţionat rapid şi spun că astfel de măsuri ar trăda elevii.

ASCL a intervievat 630 de directori de şcoli despre posibilele tăieri de fonduri şi a descoperit că 17 dintre aceştia iau în calcul scurtarea săptămânii de studiu la 4 zile, în timp ce 60% dintre ei ar putea renunţa la unii profesori şi ar putea mări numărul elevilor dintr-o clasă, pentru a se descurca cu fonduri mai puţine.

Patru din zece directori iau în calcul reducerea materiei, în timp ce 98% spun că şcoala pe care o conduc va trebui să facă economie anul acesta, dar şi în anii următori.

Arabella Skinner, directorul grupului de părinţi UsForThem, spune, însă, că „faptul că directorii sunt în poziţia în care trebuie să se gândească la scurtarea săptămânii şcolare reprezintă o trădare faţă de copiii noştri. Părinţii sunt disperaţi, nu ştiu ce înseamnă asta pentru educaţia copiilor lor, şi nici ce impact va avea asupra joburilor lor, în condiţiile în care suntem într-o criză”.

Citeşte şi: Tichete de 150 de lei pentru elevii care fac sport de performanță pentru a-și putea cumpăra echipamente. Legea urmează să ajungă la Cotroceni pentru promulgare

Geoff Barton, secretarul general al ASCL, a avut un mesaj pentru Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii, dar şi pentru ministrul de Finanţe Jeremy Hunt.

„Trebuie să facă din educaţie o prioritate şi trebuie să îmbunătăţească finanţarea pentru acest sector. Conducătorii şcolilor pe care i-am intervievat au folosit cuvinte precum catastrofă, devastare, pentru a descrie situaţia financiară prin care trec, dar şi impactul pe care l-ar putea avea asupra elevilor”, a spus acesta.

În România, Ligia Deca, noul ministru al Educației, a declarat că prioritatea este ca toate şcolile să rămână deschise.

„Am avut deja, săptămâna aceasta, consultări cu  reprezentanţii elevilor. Cu toţii îşi doresc mai multă flexibilitatea, dar şi mai multă implicare în propriul parcurs de învăţare. Tocmai de aceea, luăm în calcul că ceea ce acum numim curriculum la decizia şcolii să devină curriculum la decizia elevilor din oferta şcolii. Acesta se va constitui atât din anchete de discipline opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din astfel de discipline opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. Analizăm şi ideea de a utiliza mijloacele digitale, acolo unde este posibil, pentru a nu pierde ceea ce am câştigat în timpul pandemiei, creând discipline opţionale cu o componentă de predare şi învăţare online.”, a declarat Ligia Deca.

Citeşte şi: Elevii nu și-au primit bursele, iar termenul-limită a expirat. Ministerul Educației dă vina pe Ministerul Finanței