CRIZA IMIGRANŢILOR. Cea mai GRAVĂ criză după Al Doilea Război Mondial

Ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Borge Brende, a declarat, joi, că actuala criză a refugiaților este cea mai gravă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar țările europene trebuie să-și asume cu toate responsabilități.

03 sept. 2015, 19:27
CRIZA IMIGRANŢILOR. Cea  mai GRAVĂ criză după Al Doilea Război Mondial

„Ce vedem noi acum este rezultatul neglijării comunității internaționale când e vorba de găsirea unei soluții pașnice pentru Siria. Siria a ajuns acum o catastrofă umanitară, sunt milioane de refugiați, milioane de oameni care și-au părăsit locuințele.Vedem că situația din Libia este extrem de dificilă. Nu am găsit încă un acord de pace acolo care să fie viabil. (…) și acum plătim prețul pentru asta. Cred că acum trebuie să ne gândim și să avem o politică pe termen scurt, apoi pe termen mediu și termen lung. Lucrurile cu care ne confruntăm sunt această migrație în masă. Este cea mai gravă criză a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace și cu toți trebuie să ne asumăm responsabilități. Mai mult de 300 de mii de oameni au venit la granițele UE în jumătate de an, de trei ori mai mult ca anul trecut. Cu toții trebuie să ne intensificăm eforturile și nu doar să ne bazăm pe țările care-i primesc undeva la periferie”, a declarat ministrul norvegian de Externe în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu, întrebat care este părerea Norvegiei în privința crizei refugiaților, a imigrației în masă spre Europa.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Migranţii clandestini NU fug de războie, ci vin în Europa pentru un trai mai bun

Borge Brende a adăugat că sprijină declarațiile președintelui UE Donald Tusk și ale cancelarului Germaniei, Angela Merkel. „Bineînțeles cu toții trebuie să ne facem datoria. Este o criză de asistență umanitară și Norvegia este unul dintre cei mai mari donatori în Siria, Irak și în țările din vecinătate.(…)Pe termen mediu, dar sperăm și pe termen scurt vom avea și o Rezoluție a Consiliului de Securitate și un Acord, liderii lumii și mai ales cei cinci mari trebuie să rezolve această criză „, a declarat ministrul norvegian de Externe, informează Agerpers.

În context, Borge Brende a declarat că în ceea ce privește situația din Ucraina „s-au exprimat păreri similiare în mare măsură”. „În ceea privește situația din Ucraina, nu este o problemă a Ucrainei, ci este o problemă a Rusiei. Rusia trebuie să se oprească din destabilizarea Donbasului, Rusia are cheia pentru a desface această situație și pentru a începe să respecte dreptul internațional. Considerăm că este extrem de important să sprijinim Ucraina ca ea să facă progrese .(…) De aceea am crescut sprijinul nostru, de șapte ori, pentru Ucraina, până acum și vom continua să creștem sprijinul nostru în anul care vine”, a declarat ministrul norvegian de Externe.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. România urmează să primească 7.000 de REFUGIAŢI, dar poate găzdui de patru ori mai puţin

Borge Brende a mulțumit, totodată, pentru faptul că a fost invitat să vorbească în cadrul reuniunii anuale a diplomației românești și a felicitat România pentru „reformele ei economice” care au generat premizele unei creșteri economice de 4% anul acesta.

Ministrul norvegian de Externe a participat în calitate de invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomației Românești.