CRIZA IMIGRANŢILOR. Cehia renunţă să îi mai însemneze cu numere pe imigranţi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Poliția cehă a anunțat joi că a renunțat la controversata procedură de scriere de numere pe mâinile imigranților interpelați, procedură sever denunțată cu o zi înainte de juriști și militanți umanitari.

03 sept. 2015, 13:33
CRIZA IMIGRANŢILOR. Cehia renunţă să îi mai însemneze cu numere pe imigranţi

Poliția cehă a anunțat joi că a renunțat la controversata procedură de scriere de numere pe mâinile imigranților interpelați, procedură sever denunțată cu o zi înainte de juriști și militanți umanitari, informează AFP.

‘Poliția este sensibilă la criticile apărute în mass-media’, se spune într-un comunicat publicat de conducerea poliției cehe. Polițiștii au folosit deja brățări din plastic ce conțin informațiile de identificare necesare, se spune în comunicat.

Marți, polițiști cehi au folosit markere pentru a înscrie numere pe piele în cazul a 214 refugiați, în majoritate sirieni, arestați la frontieră la bordul unor trenuri venind din Austria și Ungaria, potrivit Agerpes.

Cazul nu este însă unul izolat. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne ceh, Lucie Novakova, a afirmat că acest procedeu de marcare a fost introdus ca urmare a numărului mare de copii în rândul refugiaților.

”Obiectivul nostru este să evităm ca acești copii să se rătăcească”, a explicat ea pentru AFP. La rândul său, ministrul de interne al Cehiei, Milan Chovanec, a afirmat joi că polițiștii din Breclav au fost obligați ‘să lucreze repede și în condiții de stres’.

Citeşte şi Spania cere criterii „juste” de distribuire a refugiaţilor între statele UE

Republica Cehă este la ora actuală pentru imigranți mai ales o țară de tranzit spre Europa de Vest.

Spre deosebire de alte state europene, Cehia susține că imigranții ilegali trebuie retrimiși către țara prin care ei au intrat în Uniunea Europeană, invocând ‘regulamentul Dublin’ care permite acest lucru. Un sondaj de opinie realizat în august pe un eșantion de 1040 de persoane arăta că 93% din cehi consideră că refugiații trebuie să fie retrimiși în țara lor de origine.

Premierii din Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia se vor reuni vineri, la Praga, pentru a dezbate împreună actuala criză a imigranților.