Criza imigranţilor, discutată în Parlament: „Sunt semnale că ar putea să intre şi în România”

Comisiile parlamentare de politică externă, de apărare şi Comisia Schengen vor discuta, în 8 septembrie, cu miniştrii de Externe şi Interne despre criza refugiaţilor, pentru a stabili un punct de vedere al Parlamentului, au anunţat, miercuri, preşedinţii comsiilor, Laszlo Borbely şi Petru Filip.
Iulian Tudor
26 aug. 2015, 14:12
Criza imigranţilor, discutată în Parlament:

Discuţiile din comisii vor avea loc în condiţiile în care problema refugiaţilor a luat amploare, iar Uniunea Europeană pare să fie depăşită de situaţie. În lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene, statele membre au adoptat propriile măsuri, multe fiind contestate de organizaţiile pentru drepturile omului şi pentru protecţia refugiaţilor.

România ar urma să primească 2.362 de imigranţi extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeană în cadrul planului care prevede măsuri de combatere a imigraţiei pe Marea Mediterană şi distribuirea refugiaţilor în spaţiul Uniunii Europene. În timp ce România nu se confruntă deocamdată cu un val de imigranţi, statele vecine au trecut deja la măsuri excepţionale. Spre exemplu, Ungaria a anunţat miercuri că plănuieşte să trimită militari la frontiera cu Serbia, în contextul în care, în ultimele două zile, peste 4.500 de imigranţi au pătruns pe teritoriul ungar. Şi autorităţile bulgare au anunţat că vor trimite 25 de militari la frontierele cu Macedonia şi Grecia în contextul în care mii de imigranţi au sosit în aceste ţări în weekend, relatează Novinite.com.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely (UDMR), a precizat, pentru Mediafax, că a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema crizei refugiaţilor.

Am avut o scurtă întâlnire cu ministrul de Externe şi am stabilit, împreună cu Comisiile de politică externă, de apărare şi Comisia Schengen să ne întâlnim pe 8 septembrie cu cei de la Ministerul de Externe şi cei de la Ministerul de interne pentru a discuta despre criza refugiaţilor. Ne îngrijorează că vedem ce este în Serbia, Ungaria şi sunt semnale că ar putea să intre şi în România. Trebuie stabilit ce atitudine are România”, a precizat pentru  preşedintele comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor Laszlo Borbely (UDMR).

„Vom avea o discuţie pe 8 septembrie a comisiilor pentru a vedea problema imigranţilor, dacă cifrele prezentate în spaţiul public sunt fezabile, ce acţiuni ar trebui să fie făcute în zona politică, parlamentară, executivă”, a precizat şi  preşedintele comisiei de politică externă, senatorul PSD Petru Filip.

Petru Filip (PSD) a declarat că problema imigranţilor, după criza din Siria şi Ţările din Magreb, nu mai poate fi doar o problemă a ţărilor din vecinătate: România, Ungaria, Italia, Grecia, Bulgaria, ci a întregii UE care ar putea să ia măsuri de alocare de fonduri pentru acest lucru.

„Problema imigranţilor va trebui să fie împărţită între ţările din UE. S-au vehiculat cifre a imigranţilor care ar putea fi primiţi în fiecare ţară, România era cu 2.000 de imigranţi, însă discuţiile erau cu câteva luni în urmă, când acest exod era mai puţin perceptibil. România şi ţările UE vor trebui să facă eforturi, în urma deciziei organismelor UE, ca să fie pregătite de a lua acei oameni care trăiesc un coşmar şi situaţia lor este şi rezultatul a incapacităţii puterii globale de a reacţiona„, a apreciat senatorul PSD.

Petru Filip a spus că, din ce ştie, România nu este pregătită să primească 2.000 de imigranţi, arătând că la Centrul din Timişoara, înfiinţat în 2007, ar fi doar 200 de locuri.

„Nu cred că, din punct de vedere logistic, suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Trebuie găsite soluţii logistice pe termen lung. Acelor 2.000 de persoane, dacă rămân în România, trebuie să li se asigure condiţiile de tranzit, cheltuieli cu casa, masa, tratament medical, nu cred că suntem pregătiţi. Aceste persoane ar putea să stea o perioadă mai lungă„, a explicat Petru Filip.

Senatorul PSD a mai arătat că, pentru rezolvarea problemei, ar putea fi luate decizii la nivel de stat şi la nivelul UE, cum ar fi de exemplu pregătirea unor spaţii dezafectate ale Ministerului Apărării cu logistică pentru cazare, cabinete medicale pentru imigranţi.

El a apreciat că unele state din spaţiul Schengen ar putea să-şi reintroducă controlul la graniţe, în baza articolului din Tratat care le dă acest drept în situaţii excepţionale, pe o perioadă mai lungă sau să iasă temporar din Schengen.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce