Schulz, întrevedere cu Iohannis: Am avut ONOAREA de a vorbi o O ORĂ ÎNTREAGĂ cu şeful unui stat în germană

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Cei doi au discutat despre criza refugiaților, propunerile lui David Cameron, dar și despre viitorul Uniunii Europene. Şeful statului a precizat că problema migraţiei trebuie "tratată în integralitate, rezolvată la sursă, acolo unde apare și să colaborăm cu țările de unde vin refugiații".

15 oct. 2015, 11:04
Schulz, întrevedere cu Iohannis: Am avut ONOAREA de a vorbi o O ORĂ ÎNTREAGĂ cu şeful unui stat în germană

Preşedintele PE a declarat că dialogul între cei doi s-a purtat în limba germană. 

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS: Nu am nimic a-mi REPROŞA. Corupţia trebuie şi este combătută, avem rezultate VIDEO

„Am discutat ordinea Consiliului de azi, am discutat despre tema refugiaților și despre propunerile premierului Marii Britanii, despre viitorul Uniunii în următorii ani. Aș vrea să spun că am discutat despre situația refugiaților din Turcia, trebuie să sperăm la o rezolvare pașnică a conflictului din Siria. Am avut onoarea de a vorbi o oră întreagă cu un președinte al unui stat european în limba germană”, a spus Schulz. 

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că apreciază rolul lui Martin Schulz în multe dosare complicate pentru UE și a spus că două chestiunii au fost aprofundate în timpul discuției: cea a migrației și a libertății de mișcare a forței de muncă. 

Klaus Iohannis a precizat că în ceea ce privește țările de tranzit pentru imigranți, cum este Turcia, trebuie să existe colaborare cu acestea pentru un control mai bun asupra mișcării refugiaților.

„În acest complex de întrebări am ajuns la tematica țărilor de tranzit, spre exemplu Turcia, cu care trebuie să colaborăm pentru a avea un control mai bun asupra mișcării refugiaților. Am vorbit despre securizarea frontierelor exterioare ale UE și am discutat despre Spațiul Schengen. M-am bucurat să aud că dl președinte este de părere că locul României este în Spațiul Schengen. Libertatea de mișcare este o libertate câștigată și nu trebuie schimbată”, a spus Iohannis. 

Șeful statului a arătat că pentru el este prima vizită de lucru la PE și prima întâlnire de acest fel cu președintele Parlamentului European.

„Am apreciat rolul deosebit de pozitiv al dlui președinte personal în foarte multe chestiuni și dosare complicate pentru UE”, a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliul European de toamnă, unde se discută despre criza refugiaților.