Criza imigranţilor: La Idomeni se instalează difuzoare. Zvonurile false vor fi astfel contracarate

Difuzoare vor fi instalate în tabăra de migranți de la Idomeni, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al serviciului pentru coordonarea politicii Greciei în domeniul migrației (SOMP), Giorgos Kyritsis, pentru a evita propagarea de zvonuri precum cele care i-au făcut pe migranți să creadă în deschiderea frontierei macedonene.

28 mart. 2016, 14:13
Criza imigranţilor: La Idomeni se instalează difuzoare. Zvonurile false vor fi astfel contracarate

Giorgios Kyritsis a deplâns luni, pe site-ul News247, ‘zvonurile iresponsabile și dezinformarea’ ce ‘se răspândesc ca un foc de paie’ printre ‘persoanele care se află sub presiune și trăiesc în condiții foarte dificile’.

Duminică, mai multe sute de migranți, printre care familii sau persoane în scaune rulante, s-au adunat în fața frontierei greco-macedonene după ce au auzit că aceasta se va deschide. Cu două săptămâni înainte, tot în urma unui zvon apărut nu se știe de unde, sute de persoane au putut, în urma unei traversări periculoase a unui râu învolburat, să facă o mică incursiune în Macedonia, înainte de a fi readuși de militari la Idomeni, departe de ochii jurnaliștilor arestați cu toții de poliția macedoneană.

Potrivit lui Kyritsis, ‘printre cei care propagă’ aceste zvonuri ‘ există, poate, oameni care vor să ajute, dar rezultatul este invers’. Există, de asemenea, cei care ‘joacă împotriva refugiaților și, într-un fel, împotriva țării’. ‘Vom încerca să ne intensificăm eforturile pentru a ne adresa refugiaților și migranților în limba lor proprie și fără intermediar’, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al SOMP, menționând majorarea numărului de interpreți la Idomeni și ‘punerea în funcțiune a unui sistem de difuzoare cu ajutorul cărora vor fi făcute anunțuri pe marginea tuturor subiectelor’.

Citeşte şi Austria a cere CONTROALE MAI DURE la graniţele Uniunii Europene

Împotriva încercărilor de a-i convinge pe migranții care zac în tabăra improvizată să se mute în structuri de primire mai elaborate, peste 11.400 de persoane se aflau în continuare acolo luni dimineața, potrivit cifrelor oficiale, din totalul celor 50.146 de migranți și refugiați înregistrați în Grecia.

Giorgos Kyritsis a dat asigurări că Atena va continua să lucreze la construcția altor centre de primire, care îi vor găzdui de asemenea pe cei peste 5.400 de migranți grupați în prezent în portul Pireu lângă Atena.

După intrarea în vigoare, duminica trecută, a acordului UE-Turcia ce vizează viitoarea readmisie sistematică spre Turcia a celor nou-sosiți, fluxul a încetinit: 232 de persoane au sosit la bordul unor ambarcațiuni pe insulele grecești, începând de duminică până luni dimineața și un total de 1.331 începând de lunea trecută, număr foarte mic comparativ cu miile de migranți care soseau în fiecare zi vara trecută.