CRIZA IMIGRANŢILOR. Merkel şi Hollande cer UE să impună cote obligatorii de refugiaţi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania și Franța vor transmite instituțiilor europene propuneri comune pentru organizarea primirii refugiaților, repartizarea lor 'echitabilă' în Europa prin cote obligatorii și revizuirea normelor în vederea consolidării sistemului european de azil, transmit agențiile internaționale de presă, citând un comunicat emis miercuri de președinția franceză și o declarație acordată concomitent la Berna de cancelarul german Angela Merkel.

03 sept. 2015, 15:18
CRIZA IMIGRANŢILOR. Merkel şi Hollande cer UE să impună cote obligatorii de refugiaţi

Merkel și Hollande propun din nou Comisiei Europene instituirea cotelor obligatorii de refugiați. Conform textului difuzat de Palatul Elysee, această inițiativă franco-germană mai cuprinde propuneri privind repatrierea imigranților ilegali cărora nu le-a fost aprobată cererea de azil și susținerea cooperării cu țările de origine și de tranzit ale imigranților.

‘Am vorbit dimineață cu președintele francez, iar poziția franco-germană pe care o vom transmite instituțiilor europene este că am căzut de acord să respectăm principiile de bază, și anume că aceia care au nevoie de protecție (…) să o primească și că avem nevoie de cote obligatorii în interiorul Uniunii Europene pentru a ne împărți responsabilitățile — este principiul solidarității’, a declarat cancelarul Angela Merkel în timpul unei vizite în Elveția.

‘Guvernul german consideră că abordarea de la Dublin (care reglementează examinarea cererilor de azil în Europa n. red.) nu mai funcționează, pentru că la frontierele noastre externe sosesc atât de mulți refugiați că nu mai putem lăsa Italia sau Grecia singure cu această sarcină (…) și atunci nici alte trei state, respectiv Suedia, Austria și Germania, nu pot fi lăsate singure cu partea leului din această sarcină’, astfel și-a motivat Angela Merkel poziția privind instituirea cotelor obligatorii, invocând argumentele ‘corectitudinii și solidarității’, precum și valorile creștine conform cărora toți oamenii aflați în pericol au dreptul la protecție.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania, Franţa şi Italia insistă asupra cotelor obligatorii de refugiaţi

‘Evident că forța economică joacă un rol aici, la fel ca și mărimea țării, dar altfel (fără cote obligatorii) nu vom putea rezolva această problemă’, a apreciat în continuare șefa executivului german. Ea a ținut totuși să precizeze că refugiații care vin în Europa doar din rațiuni economice nu pot pretinde să primească protecție și vor trebui repatriați în țările lor.

Astfel, Uniunea Europeană ar urma să acorde azil numai refugiaților proveniți din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, sau din țări unde există regimuri opresive, anterior Parisul și Berlinul evocând și posibilitatea ca la nivel european să fie elaborată o listă cu țări ‘sigure’, de unde să nu poată fi primiți refugiați. Cei care ‘fug de războaie și persecuții au nevoie de protecție internațională’, care trebuie să li se acorde în baza convențiilor de la Geneva’, se menționează de asemenea în comunicatul președinției franceze, care consideră că ‘Europa trebuie să-i protejeze pe cei pentru care ea este ultima speranță’.

Propunerea repartizării refugiaților prin cote obligatorii nu a întrunit suficient sprijin în cadrului Consiliului European din luna iunie, întrucât mai multe țări, în special din Europa de Est, nu au agreat-o, liderii europeni convenind atunci în schimb ca statele lor să preia în mod ‘voluntar’ 60.000 de refugiați în următorii doi ani.

Dar până la ora actuală statele membre și-au manifestat disponibilitatea de a prelua în total doar 32.256 de refugiați. Potrivit unei surse europene, cum o eventuală instituire a unui mecanism al cotelor obligatorii va cere timp, executivul comunitar ar urma să propună repartizarea ‘urgentă’ a încă 120.000 de imigranți ilegali, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit despre 100.000.

Conform ultimelor date publicate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), numărul refugiaților veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia care au reușit de la începutul acestui an să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană a depășit 350.000.