CRIZA IMIGRANŢILOR. ONU va introduce PERCHEZIŢIONAREA navelor cu migranţi din apele internaţionale

Publicat: Miercuri, 16 Septembrie 2015 22:33 // Actualizat: Miercuri, 16 Septembrie 2015 22:33 // Sursa: romaniatv.net

CRIZA IMIGRANŢILOR. ONU examinează o rezoluție ce ar permite percheziționarea navelor cu migranți din apele internaționale.

Marea Britanie a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluție care le-ar permite europenilor să percheziționeze navele suspecte în apele internaționale din largul Libiei pentru a încerca să limiteze fluxul de migranți în Mediterana, au declarat diplomați citați de AFP.

Acest text ar putea fi supus unui vot săptămâna viitoare înainte de începerea Adunării generale a ONU unde numeroși lideri europeni sunt așteptați și unde se va discuta despre criza migrației.

Rezoluția, obținută în copie de AFP, îi va autoriza pe europeni 'să inspecteze în apele internaționale din largul coastelor Libiei navele suspectate că sunt utilizate de călăuze pentru a transporta migranți din Libia'. Va fi necesar în prealabil ca europenii 'să facă eforturi pentru a obține permisiunea țărilor sub pavilionul cărora se află aceste nave'.Dacă suspiciunile sunt confirmate, navele vor putea fi 'percheziționate' și apoi făcute inutilizabile sau distruse.Autorizațiile vor fi date pe un an pentru a răspunde unor 'circumstanțe excepționale și specifice'.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Robert Fico: Uniunea Europeană NU mai este un LOC SIGUR. Islamiştii sunt printre refugiaţi

Aceste măsuri nu se vor aplica decât traficului căruia i-au căzut victimă migranții din Mediterana 'în apele internaționale din largul Libiei', subliniază rezoluția, care nu pune în discuție dispozițiile generale ale dreptului mării. De asemenea, reamintește textul, legile internaționale permit deja controlul navelor suspectate de activități criminale și care navighează fără pavilion sau cu acordul statelor sub pavilionul cărora se află, informează Agerpres.

În plus, rezoluția invită țările membre să ajute Libia să-și securizeze frontierele și să lupte împotriva călăuzelor. Ea subliniază că migranții 'trebuie tratați cu umanitate și demnitate' și cu respectarea drepturilor lor. Drept răspuns la obiecțiile ridicate de Rusia, a explicat un diplomat, 'am folosit un limbaj foarte precis și am menționat circumstanțele exacte ale utilizării forței'.

Potrivit diplomaților, migranții găsiți pe navele controlate vor fi salvați și transportați în Italia, unde eventualele solicitări de azil vor fi examinate.

UE a aprobat luni recurgerea la forță militară împotriva călăuzelor care operează în largul Libiei, în cadrul unei consolidări a operațiunii sale navale în Mediterana. Pentru moment, această misiune nu permite urmărirea călăuzelor la sol sau în apele teritoriale libiene, întrucât acest lucru ar necesita un acord formal al guvernului libian.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intenționează să organizeze o reuniune la nivel înalt privind criza migratorie pe 30 septembrie la New York, în marja Adunării generale. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H