CRIZA IMIGRANŢILOR. Preşedintele ceh susţine o petiţie împotriva imigraţiei

CRIZA IMIGRANŢILOR. Președintele ceh Milos Zeman, aflat în vizită în China, s-a declarat favorabil unei petiții anti-imigrație lansate în ajun de predecesorul său eurosceptic Vaclav Klaus, informează duminică media cehe. 

07 sept. 2015, 05:30
CRIZA IMIGRANŢILOR. Preşedintele ceh susţine o petiţie împotriva imigraţiei

În petiția sa, Klaus cere guvernului „să garanteze intangibilitatea frontierei” și „să respingă cotele” de repartiție a imigranților pe care intenționează să le introducă UE.

„Această inițiativă comportă aceleași idei pe care le exprim dintotdeauna. Cred că sunt de acord asupra acestui punct cu Vaclav Klaus”, a declarat Zeman în cadrul unei conferințe susținute la Beijing, la finalul vizitei sale în China.

Milos Zeman s-a declarat ostil și în trecut ideii de cote automate de repartiție a migranților între țările UE. La începutul lui august, el i-a criticat pe imigranții clandestini care s-au revoltat într-o tabără pentru refugiați din Cehia, somându-i „să respecte regulile” țării, potrivit Agerpres.

Citeşte şi CRIZA REFUGIAŢILOR: Acord în Germania pentru un pachet de 6 miliarde de euro

Vaclav Klaus, șef de stat în perioada 2003-2013, a prezentat sâmbătă petiția sa în care califica imigrația drept „amenințare fundamentală pentru stabilitatea Europei”, avertizând asupra unor „riscuri și amenințări care decurg dintr-un amestec artificial al națiunilor, culturilor și religiilor disparate”.

Textul face apel la guvern „să garanteze securitatea internă și intangibilitatea frontierei țării cu toate mijloacele disponibile” și „să nu accepte la nivelul UE nicio cotă sau altă măsură similară de repartiție a migranților”.

Pe de altă parte, premierul social-democrat ceh, Bohuslav Sobotka, a calificat sâmbătă dreptul „inutilă” petiția fostului președinte. „Nu avem nevoie de petiții, ci de acțiuni energice la nivelul UE”, a spus el.

De altfel, ministrul ceh de interne, Milan Chovanec, a anunțat duminică că numai 60 de cereri de azil au fost până în prezent depuse în Cehia de refugiați sirieni. Acest lucru confirmă, în opinia oficialului citat, faptul că Cehia este în prezent în special o țară de tranzit spre Europa de Vest.