Criza imigranţilor: Refugiaţii riscă expulzarea automată din Ungaria

Ungaria a atras marți atenția că solicitanții de azil care intră în Uniunea Europeană prin granița sa de sud cu Serbia riscă să fie expulzați în câteva zile, odată cu intrarea în vigoare a unor noi măsuri pentru limitarea valului uriaș de imigranți, relatează Reuters.

15 sept. 2015, 07:12

O nouă serie de legi mai dure privind frontiera și de puteri sporite pentru expulzarea solicitanților de azil au intrat în vigoare la miezul nopții, iar guvernul ungar de dreapta a blocat traseul de cale ferată folosit în acest an de zeci de mii de imigranți, majoritatea refugiați sirieni, pentru a intra pe jos în UE. 

Ungaria are în vedere mai ales posibilitatea de a desfășura armata la frontieră și pedepsirea cu până la trei ani de închisoare a distrugerii gardului de sârmă ghimpată instalat de-a lungul graniței sale comune cu Serbia. 

Criza refugiaţilor continuă: NU există consens în UE asupra repartizării a 120.000 de refugiaţi

„Vom începe o nouă epocă”, a declarat, la graniță, la scurt timp după miezul nopții, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs. „Vom opri afluxul de imigranți prin granițele noastre”, a spus el. 

Punct de trecere în această criză a refugiaților, cea mai gravă din Europa după războaiele din anii ’90 din fosta Iugoslavie, Ungaria a promis că va ține sub control acest val de imigranți, care traversează Balcanii pentru a se îndrepta spre țările bogate din nordul și vestul Europei. 

Peste 190.000 de imigranți proveniți majoritar din Orientul Mijlociu, cu destinația Europa Occidentală, au intrat în Ungaria în acest an, cei mai mulți trecând granița dinspre Serbia. Poliția a reținut doar luni peste 9.300 de imigranți ilegali. 

Șansele acestora de a trece mai departe se reduc semnificativ de acum, mai ales în contextul în care Ungaria se grăbește să finalizeze până în octombrie gardul înalt de 3,5 metri instalat de-a lungul celor 175 de km de graniță cu Serbia. 

Guvernul susține că refugiații vor putea în continuare să solicite azil la punctele oficiale de trecere a frontierei în Ungaria, dar dacă au intrat din Serbia — și nu au cerut deja azil acolo — riscă să fie expulzați automat în maximum opt zile, după ce Ungaria a declarat în iulie Serbia drept stat ‘sigur’ pentru refugiați. 

„Punctele legale de trece a frontierei vor funcționa. Iar cine vrea să înainteze o solicitare de azil poate face acest lucru în conformitate cu legile internaționale”, a mai spus Kovacs. 

În schimb, Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, spune că nu este de acord ca Serbia, care nu face parte din UE, să fie catalogată drept ‘stat terț sigur’, ceea ce ar însemna că refugiații au o șansă corectă de a primi azil și beneficiază de protecția și sprijinul necesare. 

Organizațiile pentru drepturile omului spun că Serbia nu îndeplinește niciuna dintre aceste criterii și caută în continuare locuințe pentru mii de refugiați de-ai săi în urma prăbușirii Iugoslaviei în anii ’90, ultima dată când Europa s-a confruntat cu deplasarea unui număr atât de mare de persoane aflate într-o astfel de situație. 

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre cei mai vehemenți critici din Europa ai imigrației în masă, a spus că se așteaptă la un număr mare de expulzări. 

„Îi vom întreba pe refugiați dacă au înaintat o solicitare de azil în Serbia. Dacă nu au făcut asta, dat fiind faptul că Serbia este o țară sigură, vor fi respinși”, a declarat el la postul privat de televiziune TV2. 

Potrivit unui oficial al partidului de guvernământ Fidesz, autoritățile vor lua o decizie privind astfel de solicitări de azil în maximum opt zile. 

Luni, după două decenii de funcționare a spațiului european de liberă circulație Schengen, Austria și Slovacia au anunțat reintroducerea controalelor la frontieră, după o decizie similară luată duminică de Germania. Austria a spus că va trimite armata pentru a proteja granița sa de est cu Ungaria. 

Miniștrii europeni de interne nu au reușit luni seară să ajungă la o înțelegere privind împărțirea responsabilității și redistribuirea între ele a 120.000 de refugiați, așa cum a propus Comisia Europeană. 

Imigranții au putut să intre în Ungaria până la miezul nopții, în grupuri mici așezate la coadă la un punct de trecere a frontierei pe jos, însă acum există îngrijorări profunde privind un blocaj de partea sârbă a graniței, în contextul în care frontiera a fost închisă, iar mii de imigranți continuă să traverseze Balcanii venind din Grecia, unde au ajuns pe mare din Turcia. 

Aleksandar Vulin, responsabil cu politica privind imigranții al guvernului sârb, a spus că Belgradul nu va accepta pe nimeni care este expulzat în Serbia după ce a intrat deja pe teritoriul Ungariei. 

„Nu mai sunt în responsabilitatea noastră”, a declarat el pentru agenția Tanjug. „Sunt pe teritoriul Ungariei și mă aștept ca statul ungar să îi trateze corespunzător”, a adăugat oficialul sârb.