CRIZA IMIGRANŢILOR. SRI, reacţie pe Facebook pe tema refugiaţilor

SRI a avut, marți, o primă reacție oficială cu privire la criza refugiaților. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook, Serviciul Român de Informaţii consideră că "dincolo de emoţii şi temeri, accentul ar trebui pus pe o colaborare inteligentă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei pe termen mediu şi lung".  

08 sept. 2015, 09:36
CRIZA IMIGRANŢILOR. SRI, reacţie pe Facebook pe tema refugiaţilor

„Afluxul de refugiați din Africa și Orientul Apropiat este un subiect central pe agenda politică și de securitate în Europa. Dincolo de emoţii şi temeri, accentul ar trebui pus pe o colaborare inteligentă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei pe termen mediu şi lung.

Aceasta nu se poate face fără înţelegerea fenomenului, identificarea rutelor de migraţie, anticiparea modului în care refugiaţii se vor manifesta în ţările unde vor ajunge şi proiectarea unei strategii europene coerente, cu respectarea drepturilor omului”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a SRI.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România „nu există niciun fel de presiune a unui val migraţionist”, susţinând că datele prezentate de MAI arată că numărul imigranţilor veniţi în România în acest an nu a crescut faţă de anul trecut.

Iohannis a precizat că cifrele privind numărul refugiaţilor pe care ar urma să îi primească România, prezentate de „diverse gazete”, sunt „speculaţii jurnaliştice”, precizând că nu există niciun proiect prezentat de Comisia Europeană, dar România nu poate primi mai mult de 1.785.

Premierul Victor Ponta a anunțat de asemenea, marți, că va discuta cu președintele Klaus Iohannis pe tema numărului de migranți pe care îi poate găzdui România, avansând posibilitatea ca această discuție să aibă loc înainte de ședința CSAT.