CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria, presată să accepte cota de migranţi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria trebuie să accepte planul de redistribuire a refugiaților pe baza cotelor naționale obligatorii, a declarat vineri cancelarul austriac Werner Faymann după o întrevedere cu ambasadorul ungar la Viena, Janos Perenyi, transmite DPA, citată de Agerpres. 

04 sept. 2015, 19:15
CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria, presată să accepte cota de migranţi

Diplomatul ungar a fost convocat la cancelaria Austriei în legătură cu tensiunile diplomatice dintre Viena și Budapesta pe fondul crizei refugiaților.

”Ungaria trebuie să înregistreze toți migranții și să accepte cotele obligatorii, care ar fi o bază pentru o procedură de control al refugiaților și pentru o distribuire a migranților în întreaga UE”, se arată într-o declarație a cancelarului austriac.

Faymann a afirmat, luni seară, că este greșit să se creadă că problemele pot fi rezolvate în contextul în care traficanții de persoane dispun de modalități de a ocoli obstacole precum gardul de sârmă pe care Ungaria îl ridică la granița sa cu Serbia. ”Soluțiile pot fi doar politice”, a spus Werner Faymann, care a criticat metodele autorităților ungare de a lăsa imigranții să călătorească spre Austria.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Ţările Grupului de la Vişegrad NU vor COTE de IMIGRANŢI

Duminică seară, Austria a întărit controalele la frontierele estice, măsura fiind decisă în urma descoperirii, joi, a 71 de refugiați morți într-un camion abandonat pe o autostradă din estul țării.

Primele astfel de puncte de control întărite au început să funcționeze în landul Burgenland duminică, în jurul orei 20.00. Instituirea acestor puncte de control a fost convenită cu autoritățile din Ungaria, Slovacia și landul german Bavaria, au precizat autoritățile austriece.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Două ţări au găsit soluţia: Coridor feroviar pentru refugiaţi între Ungaria şi Germania

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune săptămâna viitoare o nouă schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote naționale, a confirmat vineri prim-vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

În luna iunie, statele membre UE au respins o propunere a Comisiei Europene de a prelua 40.000 de solicitanți de azil prezenți în Italia și Grecia, pe baza unor cote naționale obligatorii.

Publicația britanică Daily Mail a anunțat joi că un plan de urgență al Uniunii Europene ar prevede redistribuirea între statele membre prin cote obligatorii a circa 160.000 de refugiați, dintre care România ar urma să preia 7.000. La fel cum a fost formulată și inițiativa precedentă, cotele de refugiați vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți.

Conform noii scheme, Germania și Franța ar urma să preia cei mai mulți refugiați, 34.077 și respectiv 26.215, în timp ce Ungaria, Italia și Grecia vor fi scutite, întrucât adăpostesc deja un număr mare de imigranți ilegali, ele urmând să furnizeze refugiați celorlalte state dacă un astfel de mecanism al cotelor obligatorii va fi instituit. Scutite ar fi și Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, întrucât tratatele europene le permit aplicarea opțională a deciziilor comunitare ce țin de domeniul ‘Justiție și Afaceri Interne’.