Criză istorică în SUA: statul american riscă să intre pentru prima dată în istorie în insolvenţă

SUA riscă să intre, pentru prima oară în istorie, în incapacitate de plată. Guvernul federal mai are fonduri doar pentru câteva săptămâni.

30 sept. 2021, 08:50
Criză istorică în SUA: statul american riscă să intre pentru prima dată în istorie în insolvenţă

Secretarul Trezoreriei al SUA a făcut un apel disperat către Congres, pentru a cere majorarea pragului de îndatorare a Americii. Însă republicanii s-au opus, până acum, la creşterea limitei până la care se poate împrumuta guvernul de la Washington.

Intrarea în incapacitate de plată ar fi catastrofală pentru pieţele financiare şi economie și ar amâna plata salariilor şi a beneficiilor sociale, pentru milioane de americani, scrie Stirileprotv.

Guvernul american ar putea rămâne fără bani lichizi în următoarele săptămâni, în cazul în care Congresul nu majorează limită până la care se poate împrumutat statul.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA: „Congresul trebuie neapărat să extindă limita de împrumut. Dacă nu, America va intra în insolvență pentru prima dată în istorie.”

Efectele ar fi catastrofale – militarii și funcționarii publici nu-și vor mai primi salariile, plata ajutoarelor sociale și pensiilor va fi amânată, dobânzile la credite vor crește și milioane de americani și-ar putea pierde slujbele. Iar criza potențială din Statele Unite ar fi ca un seism major pentru economia globală.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA: „Încrederea în Statele Unite va avea de suferit. Ar fi un dezastru pentru economia americană, pentru piețele financiare mondiale și pentru milioane de familii.”

Criză fără precedent în SUA: „Vor să se împrumute ca să arunce cu bani. Un chiolhan socialist care va afecta multe familii”

Aleșii republicani refuză să voteze un proiect de lege al democraților care prevede suspendarea limitei până la care se poate împrumuta statul. Republicanii acuză administrația Biden că falimentează țara, insistând pentru un plan uriaș de refacere a infrastructurii și economiei americane în valoare de 4.000 de miliarde de dolari. În condițiile în care datoria publică a Americii se ridică în acest moment la 29.000 de miliarde de dolari.

Mitch McConnell, senator republican: „Nu e nicio șansă ca republicanii să-i ajute pe democrați să extindă limita de împrumut, doar ca să înceapă imediat să arunce cu bani, un chiolhan socialist care va afecta multe familii.”

În cazul în care democrații și republicanii nu ajung la o înțelegere, guvernul american va atinge limita împrumuturilor la jumătatea lui octombrie.

În acest timp, angajații din instituțiile federale așteaptă cu sufletul la gură să vadă ce urmează. Mulți dintre ei au fost luni întregi în șomaj tehnic, din cauza pandemiei.

Citeşte şi: Rusia, din nou ameninţătoare în Marea Neagră. Aliaţii strategici ai României din NATO se dotează cu nave produse de Naval Group