Criză la frontierele Spaniei. Imaginea disperării: un adolescent marocan înoată către enclava spaniolă Ceuta „blindat” cu peturi ca să se mențină la suprafața apei

Un adolescent migrant în lacrimi a fost surprins chinuindu-se să ajungă înot la enclava spaniolă Ceuta, dinspre Maroc. Acesta era "blindat" cu peturi care îl ajutau să se mențină la suprafața apei.

21 mai 2021, 01:38

Criză la frontierele Spaniei. Imaginile capturate îl înfățișează pe tânărul marocan cu faţa brăzdată de lacrimi în timp ce înoată spre țărm și se agăța de o geamandură. În jurul trupului, are prinse peturi.

Băiatul este unul dintre miile de migranţi care au încercat să treacă din Maroc către orașul spaniol Ceuta săptămâna aceasta. După ce a ieşit din apă, băiatul s-a aşezat pe plajă lângă soldații spanioli și a încercat să escaladeze un zid desculț înainte de a fi reținut, relatează Daily Mail.

Criză la frontierele Spaniei. Valuri de migranţi iau cu asalt enclava spaniolă Ceuta

Începând de luni, 17 mai, nu mai puţin de 8.000 de migranți au ajuns în Ceuta din Maroc, provocând scene haotice, în timp ce autoritățile se luptă să gestioneze afluxul fără precedent. Aceştia au ocolit înot gardul de la graniță sau au așteptat refluxul ca să treacă pe uscat.

Citeste si Criză la frontierele Spaniei. A fost mobilizată armata pentru a face faţă asediului migranţilor din Africa 

Aceste mişcări de masă survin pe fondul unui șir de conflicte diplomatice între cele două țări în legătură cu decizia Spaniei de a oferi tratament medical pentru COVID lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario, un lider militant care se luptă cu Marocul de zeci de ani. Această decizie a iritat guvernul marocan.

Joi, 20 mai, Spania a acuzat Marocul de „șantaj” pentru că le-a permis migranților să ajungă în Ceuta. Frontul Polisario a luptat pentru independența Saharei de Vest de zeci de ani. Teritoriul a fost ocupat de Spania până în 1975, când Marocul a preluat controlul asupra lui.

Autoritățile spaniole au fost luate pe nepregătite, luni, atunci când mii de tineri au luat cu asalt enclava spaniolă. Autorităţile madrilene s-au mobilizat rapid, astfele încât majoritatea migranţilor au fost trimişi înapoi în Maroc.

Sute de tineri marocani au aruncat cu pietre asupra poliţiştilor de frontieră marocani, forțându-i să se retragă, a raportat un corespondent AFP la fața locului. O motocicletă a fost, de asemenea, incendiată de tineri.

Televiziunea locală Faro TV a arătat imagini cu soldați spanioli în vehicule blindate păzind plajele, în timp ce zeci de migranți ieșeau din apă și alte câteva sute stăteau de partea marocană a graniței.

Citeste si Atac mortal în Amsterdam. Zeci de persoane înarmate au atacat un vehicul care transporta aur și diamante, de 50 de milioane de euroCriză la frontierele Spaniei

Criză la frontierele Spaniei. Autorităţile marocane dau asigurări că migrarea către enclavele spaniole nu este un efect al conflictului dintre cele două ţări

În timp ce unii comentatori fac o legătură între acest val migrator şi criza diplomatică dintre Spania şi Maroc, în sensul că ar fi vorba despre represalii ale Marocului după găzduirea liderului Frontului Polisario în Spania, ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya a declarat că responsabili marocani au dat asigurări Madridului că ceea ce se întâmplă în enclavele spaniole din nordul Marocului nu este un efect al dezacordului pe acest subiect.

Statele Unite au recunoscut, în luna decembrie a anului trecut, suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale. Frontul Polisario, susţinut de Algeria, revendică independenţa acestui teritoriu.