Criza migranţilor: Liderii Uniunii Europene au aprobat ACORDUL cu TURCIA. Ce condiţii prevede VIDEO

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles în Consiliul European de primăvară, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru soluționarea crizei migrației, a anunțat pe Twitter premierul finlandez, Juha Sipila, potrivit Reuters. 

18 mart. 2016, 14:32
Criza migranţilor: Liderii Uniunii Europene au aprobat ACORDUL cu TURCIA. Ce condiţii prevede VIDEO

”Acordul cu Turcia a fost aprobat”, a menționat șeful executivului finlandez. Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles în Consiliul European de primăvară, au aprobat, vineri acordul, cu Turcia pentru soluționarea crizei migrației, a anunțat pe Twitter premierul finlandez, Juha Sipila.

Negocierile dintre UE şi Turcia au dus la un acord menit să stăvilească valurile de migranţi ilegali care încearcă să ajungă în Europa. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, le-a recomandat celor 28 de lideri ai Uniunii Europene să aprobe textul fără alte modificări, informează Reuters.

Acordul  încheiat vineri la Bruxelles de Uniunea Europeană și Turcia, cuprinde măsuri inedite și controversate, cum ar fi recunoaşterea Turciei ca „ţară terţă sigură” pentru primirea imigranţilor, astfel încât să fie returnaţi migranţii care pleacă din Turcia către Grecia cu scopul de a ajunge în ţările Europei Occidentale, mai ales în Germania.

Astfel, ar urma ca ţările blocului comunitar să preia un umăr echivalent de migranţi direct din Turcia.”Toți noii migranți ilegali care pornesc din Turcia către insulele grecești vor fi retrimiși în Turcia’, iar această măsură ‘temporară și extraordinară’ vizează oprirea traversărilor periculoase ale Mării Egee și distrugerea ‘modelului de afaceri’ al traficanților, se arată în textul acordului.

De asemenea, migranţii care vor cere azil vor fi evaluaţi individual în taberele de refugiaţi din Grecia, iar cei cărora cererea le va fi respinsă vor fi trimişi înapoi în Turcia. La fel se va întâmpla şi cu cei care nu vor depune cerere de azil.

După o dimineaţă de discuţie între echipa UE condusă de Tusk şi de premierul turc Ahmet Davutoglu, Tusk a convenit asupra unei reuniuni a Uniunii pentru a susţine rezultatul negocierilor între Turcia şi Uniunea Europeană.