Criza migranţilor: Preşedintele Cehiei nu vrea să vadă niciun imigrant în ţara sa

Preşedintele Milos Zeman a declarat ferm că se opune catgoric proiectului guvernamental de primire pe teritoriul ţării sale, de acum şi până în 2017, de imigranţi din ţările islamice afectate de terorism islamist.

02 aug. 2016, 19:04
Criza migranţilor: Preşedintele Cehiei nu vrea să vadă niciun imigrant în ţara sa

În cadrul programului european de relocare a migranţilor care s-au refugiat în ţări din Europa, Cehia ar urma să primească o cotă de 2.700 de refugiaţi din ţările mediteraneene. Preşedintele Milos Zeman se opune acestui program din cauza atacurilor teroriste comise de unii dintre aceşti imigranţi, care s-au infiltrat în diferite ţări europene şi au comis atentate teroriste de amploare, soldate cu mulţi morţi şi răniţi, a informat, marţi, Biroul Purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei cehe, Jirir Ovkacek, citat de presa belgiană. 

„Ţara noastră se opune oricăror primiri de migranţi pe teritoriul ceh. Ţara noastră nu îşi poate permite să rişte să se producă atacuri teroriste cum au fost cele comise în Franţa sau Germania”, a mai declarat Ovcacek, preluat de postul public de televiziune CT 24.

Aflux necontrolat şi incontrolabil

Afluxul de migranţi în Europa este „absolut incontrolabil şi necontrolat”, a subliniat Ovkacek, reacţionând la întrebarea unei jurnaliste pe această temă. Purtătorul de cuvânt a mai spus că „trebuie să recunoaştem şi s-a văzut, dealtfel, şi în Germania, că noi nu suntem capabili să facem distincţia între migranţii economici şi refugiaţii de război”.

Binecunoscut pentru ostilitatea sa faţă de imigraţie, Zeman a înfierat deja politica porţilor deschise pentru refugiaţi dusă de cancelarul german Angela Merkel, considerând-o ca fiind „lipsită de sens”.

„Cred că Merkel va trebui să îşi schimbe opinia. Ar trebui să recunoască faptul că acea „cultură de bun venit” s-a dovedit a fi lipsită de sens şi că Germania nu este în stare să absorbe o asemenea cantitate uriaşă de refugiaţi, mai ales dacă printre aceştia se află şi jihadişti”, a mai spus şeful statului ceh.