Criza pastilelor de iod. Alexandru Rafila: Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate

Alexandru Rafila a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de pastile de iod din cele 30 de milioane care sunt contractate.

15 mart. 2022, 15:35
Criza pastilelor de iod. Alexandru Rafila: Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate

Criza pastilelor de iod. Alexandru Rafila a făcut noi precizări privind criza pastilelor de Iodură de Potasiu. Ministrul Sănătăţii a anunţat că se caută cea mai bună soluţie pentru ca acestea să ajungă la populaţie.

Criza pastilelor de iod. Alexandru Rafila: Antibiotice Iaşi a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate

Citeşte şi Alexandru Rafila, despre proviziile românilor cu pastile de iod: „Eu și familia mea nu ne-am gândit, în niciun moment, să facem așa ceva”

„Antibiotice Iaşi a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Ştiţi bine că este o Hotărâre de Guvern care stabileşte modul în care se achiziţionează aceste pastile de Iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînţeles şi înainte se pregăteşte logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Rafila a precizat că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la Iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor şi Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă aceste pastile să ajungă la primării şi de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuţie ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiştilor.

„Nu e vorba de o medicaţie care se ia fără recomandare şi e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, şi să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăseşte şi la nivelul INSP cantităţi limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei, care pot să depăşească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.

Citeşte şi Nicolae Ciucă, despre pastilele de iod: „Stocul este insuficient, am solicitat în regim de urgenţă”