Criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte demisionează marţi

Premierul italian Giuseppe Conte se pregăteşte să demisioneze - cu scopul de a forma un nou Guvern, care să fie susţinut de o majoritate mai largă în Parlament -, scrie luni presa italiană, relatează Reuters.

25 ian. 2021, 21:32
Criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte demisionează marţi

Criză politică în Italia. În căutarea unei noi majorităţi, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că va demisiona marţi, relatează AFP.

Cabinetul Conte a fost aruncat în criză în cursul acestei luni după ce unul din partenerii din coaliţie, partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi, s-a retras de la guvernare într-o dispută legată de gestionarea crizei provocate de coronavirus.

Deşi Conte a supravieţuit ulterior unui vot de încredere în parlament săptămâna trecută, el nu a reuşit să-şi asigure o majoritate absolută în Senat, ceea ce înseamnă că va avea dificultăţi în a pune în aplicare orice agendă politică dacă nu va putea atrage noi susţinători, notează Reuters.

Criză politică în Italia. Un universitar care nu se revendică de la vreun partid – dar apropiat Mişcării Cinci Stele (M5S) -, Giuseppe Conte a condus două guverne începând din iunie 2018 – primul în urma unei alianţe a M5S cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, iar al doilea începând din septembrie 2019, în urma unei alianţe a M5S cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi mai multe formaţiuni de centru.

Retragerea la 13 ianuarie a Partidului Italia Viva al lui Matteo Renzi din alianţă a condus la o criză politică.

Giuseppe Conte a reuşit săptămâna trecută să obţină un vot de încredere atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, în urma abţinerii la vot a aleşilor din cadrul Italia Viva şi susţinerii unor independenţi, însă poziţia uvernuuli s-a fragilizat.

În urma acestor voturi, premierul i-a îndemnat pe deputaţii de centru şi independenţi care nu fac parte din coaliţia sa să-i susţină Guvernul minoritar din Italia.

Însă puţini dintre aleşi au răspuns acestui apel. Timpul presează în vederea adoptării unor legi necesare în lupta împotriva epidemiei covid-19.

Italia este una dintre cele mai afectate ţări de covid-19 din Europa şi de criza economică cauzată de pandemie.

Restricţii în Europa pentru a opri noua tulpină de coronavirus. CE introduce „roşu închis” pentru zonele de risc
Criză politică în Italia, dublată de una medicală. Primul caz de contagiere cu tulpina braziliană identificat în Italia

Autorităţile italiene au identificat primul caz de contagiere cu varianta braziliană a noului coronavirus la un bărbat care a sosit în urmă cu zece zile pe aeroportul din Malpensa din Milano (nord), într-un zbor din direcţia Brazilia şi cu escală la Madrid, au informat luni surse italiene citate de EFE.

Bărbatul a fost internat într-un spital din oraşul Varese, în regiunea Lombardia, după ce testul pentru coronavirus a ieşit pozitiv.

Starea sa de sănătate este bună, iar personal medical îi controlează evoluţia, au precizat aceleaşi surse.

Rudele bărbatului au fost de asemenea contactate şi controlate de Agenţia de Protecţie a Sănătăţii din Varese, pentru a verifica dacă au putut eventual să se infecteze cu noua tulpină şi a evita ca aceasta să se răspândească.

Surse ale Institutului Superior al Sănătăţii din Italia au subliniat că au fost luate „toate măsurile de control”, în baza protocoalelor sanitare pentru a frâna transmiterea variantei braziliene a SARS-CoV-2 şi au precizat că deocamdată „situaţia nu reprezintă un motiv de alarmă”.

Italia a interzis din 16 până la 31 ianuarie toate zborurile din direcţia Brazilia, precum şi sosirea persoanelor care au tranzitat în ultimele 14 zile această ţară sud-americană.