Criza refugiaţilor: Cehia acuză Turcia de şantaj cu ajutoarele financiare cerute de Ankara

Președintele ceh Milos Zeman a acuzat marți Turcia de 'șantaj' în legătură cu ajutoarele financiare considerabile solicitate de Ankara pentru a stopa fluxul de migranți care se îndreaptă spre Europa.

15 mart. 2016, 15:41
Criza refugiaţilor: Cehia acuză Turcia de şantaj cu ajutoarele financiare cerute de Ankara

‘Propunerea inițială a UE către Turcia era de trei miliarde de euro, acum Turcia cere șase miliarde și se vorbește chiar de 20 de miliarde. Oamenii nepoliticoși ca mine consideră asta șantaj’, a spus Zeman, cu prilejul unei conferințe de presă susținute împreună cu omologul său polonez Andrzej Duda.

‘Dl Duda este cu siguranță mai politicos decât mine’, a adăugat șeful statului ceh, cunoscut pentru declarațiile sale controversate.

Practic, președintele polonez, în vizită oficială la Praga, s-a limitat să observe că UE trebuie ‘cu siguranță să ajute țările pe teritoriul cărora se află în prezent tabere pentru refugiați’. ‘Europa ar trebui să furnizeze un ajutor adecvat, să reacționeze la nevoi obiective’, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Milos Zeman și-a exprimat de altfel sprijinul verbal pentru Andrzej Duda în chestiunea tensiunilor dintre guvernul conservator polonez și Comisia Europeană, provocate de unele măsuri controversate luate de Varșovia și care au afectat în special Curtea Constituțională și media publice.

‘Guvernul polonez este unul rezultat în urma unor alegeri libere și are dreptul de a lua decizii în conformitate cu mandatul său. Nu ar trebui să fie expus la o critică moralizatoare din partea UE, care ar trebui în schimb să se concentreze pe sarcina sa principală, respectiv protecția frontierei externe a UE’, a spus șeful statului ceh.