Criză Ucraina: Fostul „guvernator” autointitulat al „republicii populare” Doneţk, grav rănit într-un atentat

Fostul aşa-zis "guvernator" al autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, Pavel Gubarev, a fost spitalizat în cursul dimineţii în stare gravă, într-un spital din Rostov (Rusia), în urma unui atentat împotriva sa, care a fost comis pe teritoriul controlat de separatişti, a relatat luni agenţia de presă Interfax, citând reprezentanţi ai mişcării social-politice 'Novorossia', al cărei lider este Gubarev.

13 oct. 2014, 08:54
Criză Ucraina: Fostul „guvernator” autointitulat al „republicii populare” Doneţk, grav rănit într-un atentat

Fostul „guvernator” autointitulat al „republicii populare” Doneţk a fost grav rănit într-un atentat.

Gubarev este inconştient într-un spital din Rostov‘, cu braţul rupt şi leziuni multiple, după ce maşina cu care se deplasa pe şoseaua Doneţk-Rostov a fost atacată cu focuri de arme şi a deviat de la traseu, intrând într-un stâlp, iar după aceea s-ar răsturnat. Liderul separatist nu ar avea răni prin împuşcare, ci doar leziuni caracteristice în urma unui accident grav auto.

Duminică seara, publicaţia ‘Rossiiski dialog’ relata că Pavel Gubarev a anunţat că va face luni, 13 octombrie, o ‘declaraţie importantă’, fapt despre care a scris pe contul său de Facebook. În această postare, Gubarev dezminţea informaţiile potrivit cărora Comisia electorală din Doneţk ar fi respins înregistrarea formaţiunii sale, declarând că luni intenţionează să-şi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al republicii.

Cu toate acestea, aşa-zisul preşedinte al Comisiei electorale din Doneţk, Roman Liaghin, a declarat că procesul de primire a documentelor în vedere alegerilor s-a încheiat, explicând că cererea lui Gubarev a fost respinsă ca urmare a absenţei reprezentanţilor Comisiei electorale la congresul de fondare a partidului acestuia.

Aceasta nu este prima tentativă de asasinat împotriva liderului separatist din Doneţk. În luna iunie, biroul său a fost vizat de tiruri de mortieră, însă atacatorii au ratat atunci ţinta.

Unii observatori plasează această tentativă de asasinare în contextul tensiunilor dintre liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk, cele două fiefuri separatiste din estul Ucrainei controlate în continuare de către insurgenţii proruşi, care au escaladat pe măsura apropierii alegerilor locale pe care aceştia intenţionează să le organizeze la 2 noiembrie, în pofida opoziţiei Kievului.

Continuă conflictele între diferite grupări separatiste pe fondul campaniei electorale‘ desfăşurate de liderii autoproclamatelor ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk, scrie pe pagina sa de Facebook expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, fondatorul platformei on-line ‘Rezistenţa informaţională’.

Potrivit acestuia, au avut loc mai multe atacuri la Doneţk ale unităţilor subordonate comandantului separatist Igor Bezler (‘Demonul’) asupra sediului de campanie al actualului ‘premier’ al republicii Doneţk, Aleksandr Zaharcenko.

Gubarev intrase în coliziune cu mai multe grupări după ce a declarat că ‘nu-i pasă’ de Memorandumul de la Minsk (încheiat la 5 septembrie între lideri separatişti şi autorităţile de la Kiev) prin medierea Rusiei şi OSCE, după cum a relatat la vremea respectivă publicaţia ucraineană Dialog. După aceasta, el şi-a anunţat demisia din funcţie, însă observatori independenţi susţin că Gubarev a fost forţat să demisioneze