Crucea Caraiman, restaurată cu fonduri norvegiene

Crucea Caraiman, intrată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf de munte, va fi restaurată în cadrul unui proiect finanţat din fonduri norvegiene care are o valoare de două milioane de euro.

09 apr. 2014, 10:46
Crucea Caraiman, restaurată cu fonduri norvegiene

Proiectul presupune atât restaurarea monumentului, cât şi realizarea unui muzeu la baza acestuia, a unei platforme de belvedere suspendate şi a unor instalaţii moderne de vizionare şi filmare, informează Agerpres.

„De la inaugurarea din 1928, Crucea Caraiman nu a avut nici măcar o reparaţie majoră. (…) Am găsit o sursă pentru a reface acest monument. Am lucrat timp de doi ani cu experţi. Lucrarea se face de o calitate extraordinară şi se încearcă folosirea aceloraşi materiale cu care s-au făcut iniţial postamentul şi partea metalică. S-au făcut expertize. Este un proiect mare, în valoare de două milioane de euro, ce va fi finanţat cu un fond extern norvegian care este eligibil doar pe refacerea monumentelor în România”, a precizat Ion Vasilescu, managerul de proiecte cu finanţare europeană din Primăria Buşteni.

A fost iniţiată şi o campanie de strângere de fonduri intitulată „Daţi un ban pentru Caraiman” care ar putea asigura cofinanţarea pentru acest proiect.

Conform datelor din pliantul de promovare a acestei campanii, proiectul mai prevede amenajarea unui heliport balizat, iluminare arhitecturală inteligentă a monumentului, minicentrală meteo, Infopoint, dar şi acces wi-fi la internet.

„S-a făcut foarte multă promovare în ultimul timp. ‘Daţi un ban pentru Caraiman’ nu e făcut doar din dorinţa de a mai aduna nişte bani. Avem obligaţia de a asigura o cofinanţare la acest proiect şi cred că va ajuta foarte mult la plata studiului de fezabilitate care e obligaţia Primăriei Buşteni şi a partenerilor cu care face această lucrare”, a explicat Ion Vasilescu.