Crudul adevăr din desenele animate: de ce prinţesele Disney NU au mamă

Alba ca Zapada, Cenusareasa, Pocahontas, Ariel, Jasmine, Belle, iar lista poate continua la nesfarsit. Toate personajele feminine create de Disney sunt frumoase, indraznete si au voci cristaline, precum ale unor ingeri, dar cu toate acestea, mai exista un aspect pe care printesele il au in comun. 

17 sept. 2014, 13:03
Crudul adevăr din desenele animate: de ce prinţesele Disney NU au mamă

Este ceva ce nu ti-ai dori sa ti se intample tie, nici in vis, nici in cel mai rau scenariu din realitate. Este un lucru care a reprezentat o critica adusa de cinefili si de parintii protectori timp de decenii la rand: printesele Disney nu au mama, iar acest lucru este valabil pentru toate.

Daca Walt Disney si-ar fi dorit sa obtina cu usurinta lacrimi din ochii privitorilor din lumea intreaga, ei bine, cu siguranta ar fi reusit. Au existat nenumarate controverse cu privire la franciza Disney, dar pana acum nimeni nu a reusit sa demascheze acest aspect al mamelor decedate.

Din fericire, un reporter de la revista Glamour a stat de vorba cu Don Hahn, producatorul animatiilor „Beauty and The Beast”, „The Lion King” si al multor alte filme Disney, pentru a afla adevarul din spatele acestui tipar sau sablon extrem de trist.

Don Hahn si-a deschis inima in cele din urma cu privire la prezenta materna care lipseste cu desavarsire din cele mai multe filme clasice marca Disney, dar acest lucru este valabil si in cazul filmelor mai noi. Primul motiv pe care producatorul il ofera este, practic, unul pe care nu il cautam, deoarece pare evident. 

„Filmele Disney sunt despre maturizare, despre crestere. Animatiile sunt despre acea zi din viata ta cand trebuie sa iti asumi si sa accepti responsabilitatea. Leul Simba a fugit de acasa, dar a trebuit sa se intoarca. Pe scurt, este mult mai rapid sa ai personaje care cresc si se maturizeaza atunci cand se ciocnesc de parintii lor. Mama lui Bambi este ucisa, asa ca Bambi trebuie sa se maturizeze si sa creasca mare. Belle il are doar pe tatal ei, dar acesta se rataceste, asa ca ea trebuie sa intre in aceasta pozitie de maturizare”, explica producatorul Don Hahn.

Dar nu acesta este motivul pentru care printesele Disney nu au mama. Motivul este unul mult mai intunecat, mult mai trist. Intr-o poveste la fel de trista ca si filmele Disney in sine,Walt Disney a devenit orfan de mama intr-o perioada in care parea ca este condamnat sa i se intample nenorociri. Dupa ce a atins succesul la sfarsitul anilor ’40, Walt Disney a decis sa le cumpere parintilor sai o casa.

Citeste continuarea pe feminis.ro.