În 2018, România va trimite în teatrele de operaţii 1.775 de militari, cu 286 mai mulţi faţă de acest an. DECIZII CSAT

Publicat: Marţi, 28 Noiembrie 2017 06:48 // Actualizat: Marţi, 28 Noiembrie 2017 14:07 // Sursa: romaniatv.net

România va trimite anul viitor în teatrele de operaţii 1.775 de militari, cu 286 mai mulţi faţă de acest an, iar alţi 233 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin. De asemenea, la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU vor fi trimişi 1.867 de jandarmi şi poliţişti, cu 340 mai mulţi decât în acest an, s-a stabilit în şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

UPDATE: Potrivit  Administraţiei Prezidenţiale, prima temă analizată şi aprobată de către membrii Consiliului a reprezentat-o Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2018.

De asemenea, forţele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziţie, în anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi şi poliţişti - cu 340 mai mulţi decât în anul 2017. Dintre aceştia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocaţi la ordin.

"Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din Balcani. Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, în combaterea terorismului internaţional, acţionând în conformitate cu Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019", spune Administraţia Prezidenţială.

Tot în şedinţa de marţi a CSAT, membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la stadiul îndeplinirii Planului de acţiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varşovia şi a fost analizat şi aprobat Raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 – septembrie 2017).

Consiliul a constatat că instituţiile româneşti, în perioada de referinţă, au pus în aplicare sancţiunile adoptate la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene şi stabilite la nivel naţional, prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale.

Consiliul Interinstituţional pentru Implementarea Sancţiunilor Internaţionale a organizat în această perioadă mai multe şedinţe pentru analiza prevederilor regimurilor de sancţiuni, pornind de la restricţii de călătorii şi îngheţarea de fonduri şi resurse economice şi continuând cu interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, către statele vizate, a produselor militare şi a serviciilor asociate acestora.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat analiza şi aprobarea Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activităţilor în domeniu.

"Acesta este rezultatul analizei prospective realizate la nivelul structurii analitice a Comunităţii Naţionale de Informaţii, în cooperare cu factorii prevăzuţi de lege să primească informaţii pentru stabilirea priorităţilor informative naţionale, identificate pe baza evaluării ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor privind securitatea naţională, precum şi a oportunităţilor de promovare a intereselor naţionale", precizează Administraţia Prezidenţială.

Transportoare blindate pentru MApN

De asemenea, Consiliul a analizat şi avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanţelor şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8". Prin dotarea Forţelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8x8, se asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

Buget de 2% la Apărare 

Totodată, în şedinţa CSAT au fost aprobate propunerile de buget pentru anul 2018 ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale.

Ministerului Apărării Naţionale i-a fost alocat 2% din PIB, aşa cum s-a convenit prin Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, buget care permite finanţarea derulării programelor de înzestrare ale Armatei României.

La celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor instituţii din anul 2017. 

În finalul şedinţei, Consiliul a analizat şi aprobat Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2018, document care constituie principalul instrument de lucru al Consiliului. Documentul va putea fi adaptat în funcţie de realităţile şi priorităţile anului 2018, a adăugat sursa citată.

Astfel, s-a stabilit că Ministerul Apărării Naţionale va putea participa, în 2018, cu un număr de 1.775 de militari, reprezentând o creştere cu 286 de militari faţă de acest an, iar aceştia pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare. Alţi 233 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

CSAT s-a reunit, marţi, la Cotroceni. "Marţi, 28 noiembrie a.c., începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, dat publicităţii pe 23 noiembrie.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2018, Stadiul îndeplinirii Planului de acţiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varşovia, Raportul privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 - septembrie 2017) şi Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2018, potrivit sursei citate.

Administraţia Prezidenţială precizează că în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CSAT CSAT 28 noirmbrie Klaus Iohannis sedinta CSAT
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 nov 11:08
Răspunde | Votează email 0 email
S-o ros...
Bucuria unora la victoria lui Trump nu este pe masura, la mesajul Departamentului de Stat transmis recent. Un regim DEFECT, al ultimilor (14) ani in Romania, in care intalnim Justitie la comanda si implicarea Serviciilor precum in vremuri de trista amintire (pe care le confirma si cel ce a stat in frunte 10 ani, Base) nu poate fi REFORMAT din cauza dezinformarilor permanente ale unui mecanism international, prezentat de altfel si de Trump, in campania electorala. Sa spunem numai faptul ca Soros este si el implicat (nementionand si fortele care il sustin), astfel incat (si) la nivelul conducerii Justitiei si Serviciilor se regasesc oamenii acestuia. Daca Trump este „ocupat” cu problemele cu rusii, aparatul „din umbra” ce a preluat SUA de pe vremea lui Eisenhower (dupa infrangerea lui Hitler), sa fim realisti, nu poate fi reformat sau macar redirectionat de un nou Presedinte si de o mana de oameni adusi. Insa, sfidarea actualului Presedinte de catre „SISTEM” cred ca e prea mult ! Chiar daca unii informatori se numesc (ambasadorii) Klemm sau Maior (gr.33), chiar daca un Coldea sau Kovesi (grad 33), dupa spusele lui Ghita, sunt agenti americani. Se poate si sa se cedeze in acest moment, sa vedem pana unde se poate merge. Avem experienta regimului comunist in domeniul suportabilitatii. Numai ca cetateanul de rand va sti cum sa voteze (daca mai conteaza si votul). Si, tocmai din acest motiv, asa-zisa dreapta pierde alegerile mai tot timpul.
1
EUR
4.8426
RON
02 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H