Cseke Attila, anunţ important pentru bolnavii COVID cu forme uşoare: medicamentul Favipiravir poate fi eliberat în regim ambulatoriu

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că medicamentul Favipiravir poate fi eliberat în regim ambulatoriu, de la farmacia cu circuit închis din spitale, pentru bolnavii COVID cu forme uşoare.

04 oct. 2021, 23:18
Cseke Attila, anunţ important pentru bolnavii COVID cu forme uşoare: medicamentul Favipiravir poate fi eliberat în regim ambulatoriu

Cseke Attila a declarat, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de Guvern, că acest medicament nu este pe lista de medicamente compensate şi este introdus în România pe o autorizaţie de nevoie speciale.

Este vorba de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care s-a completat legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic. Este vorba despre faptul că în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase pot fi eliberate în regim ambulatoriu, de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul acestui spital.

Citeste si Cele trei boli pe care le poţi dezvolta după ce te-ai vaccinat împotriva COVID. Explicaţiile medicului Gabriel Diaconu

Vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentul Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare. Este vorba despre un medicament care are autorizaţie temporară din India şi care nu este pe lista de compensate în România, drept urmare nu poate fi acordat gratis în sistemul farmaciilor. Acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoie speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că medicamentul poate fi recomandat de medicul specialist şi pentru un pacient care să urmeze tratamentul la domiciliu.

La prezentarea în unitatea sanitară cu paturi, în spital, medicul de boli infecţioase are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, ori dacă constată că acest pacient are forme uşoare pentru că acest medicament poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului, în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci se poate prescrie şi se poate elibera din farmacia cu circuit închis a spitalului şi practic pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Citeste si Dr Mihai Craiu, despre oprirea limitarea răspândirii virusului SARS COV 2 în rândul copiilor: „Autoritățile să ia măsuri nepopulare, dar justificate epidemiologic și legale împotriva celor care nu vor să respecte regulile”