Cseke Attila, scenariu de groază: S-ar putea ca numărul maxim de paturi ATI atins într-un val anterior, de 1.612, să nu fie îndeajuns

Ministrul interimar al Sănătăţii susţine că valul patru este unul cu o tendinţă mai brutală decât celelalte valuri ale pandemiei.

21 sept. 2021, 22:19
Cseke Attila, scenariu de groază: S-ar putea ca numărul maxim de paturi ATI atins într-un val anterior, de 1.612, să nu fie îndeajuns

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că valul patru este unul cu o tendinţă mai brutală decât celelalte valuri ale pandemiei şi atunci s-ar putea ca numărul maxim de paturi ATI atins într-un val anterior, de 1.612, să nu fie îndeajuns. El a precizat că trebuie găsite soluţii pentru numărul paturilor de la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID să crească.

Cseke Attila a declarat, marţi, că atunci când a preluat interimar mandatul de ministru al Sănătăţii erau 630 de paturi la ATI, iar acum sunt peste 1.000.

Alexandru Rafila anunţă deja VALUL 5: „Este foarte greu să nu fii infectat. Unii au intrat în automatism şi nu le mai pasă”

“Ceea ce trebuie să facem este accea de a asigura ca dinamica creşterii numărului de paturi ATI pe COVID din spitale nu este în urma dinamicii internărilor în spital, ci este în faţă dinamicii internărilor în spital. Până acum acest lucru am reuşit să-l asigurăm, dar categoric este nevoie de un efort susţinut al întregului sistem medical, indiferent de subordonarea spitalelor pentru că în aceste zece zile de mandat interimar pot să vorbesc de la 630 de internaţi şi paturi disponibile am ajuns la peste 1000 la ATI, dar în mod categoric nu este de ajuns. Trebuie să creştem încontinuu, drept urmare acel plan de rezilienţă care a fost întocmit de-a lungul a mai multor luni, care corespunde cu ceea ce şi-au asumat direcţiile de sănătate publică şi managerii de spitale l-am şi publicat astăzi pentru ca să fie extrem de clar pentru toată lumea fiecare spital unde trebuie să ajungă minim numărul de paturi ATI. Este vorba de 1522 de paturi pe care şi le-au însuşit managerii de spital şi DSP-urile. Şi am cerut astăzi în videoconferinţă foarte clar ca acest lucru să se facă în ritm susţinut”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii.

Se strâng rândurile la Terapie intensivă. Aproape 1000 de paturi, din cele 1131 existente, ocupate de bolnavii COVID

El a precizat că e posibil să nu fie suficiente paturile avute la ATI în valul anterior al pandemiei. “Este evident, că valul patru, aşa cum se prezintă până acum, este un val cu o tendinţă mai abruptă, mai bruscă, mai brutală decât au fost celelalte valuri ale pandemiei şi atunci s-ar putea ca numărul acela maxim de paturi ATI pe care l-am atins într-un val anterior, de 1612, să nu fie îndeajuns. Până atunci mai avem oricum. Important e ca zilnic să găsim soluţii şi acest număr de paturi ATI să crească”, a precizat Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat, marţi, că în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă Tocilizumab, medicament folosit pentru pacienţii de coronavirus în stare gravă, lucru care nu este real. Ministrul susţine că spitalele nu l-au cumpărat, deşi aveau această posibilitate.

Cseke Attila a vorbit, marţi, la Antena 3, despre medicamentele folosite în tratarea cazurilor grave de coronavirus.
“Pot să vă spun legat de unul dintre aceste medicamente, Tocilizumab, care se administrează numai în spitale, şi cu privire la care am preluat o anumită abordare legat de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt, pentru că procedurile începute trebuie continuate. Mâine o să fac publică lista pentru că aud multe poveşti prin sistem şi poveştile care nu sunt adevărate trebuie prezentate. Mă refer la situaţia în care în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă acest medicament”, a afirmat ministrul.

El a precizat că un stoc de peste 6.00 de flacoane de Tocilizumab a fost disponibil spitalelor.  “Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de  6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor, unei liste de spitale, spitalele preponderent cele care au avut de-a face şi au tratat pacienţi COVID sever,  Tocilizumab fiind pentru o formă mai gravă a bolii. S-a dat pentru fiecare spital o anumită cotă şi pot să vă spun că astăzi din 6.064 de flacoane spitalele au cumpărat 4.323, ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condiţiile în care această posibilitate a existat. Ca să nu mai avem niciun fel de discuţii legat de cine a greşit şi cine nu a greşit, această listă mâine o să o public pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ca să închidem această poveste. Evident, este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a transmis Cseke Attila.