CSM: Afirmaţiile lui Tăriceanu la adresa DNA şi ICCJ au adus atingere independenţei sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat, marți, că afirmațiile la adresa activității DNA și ÎCCJ, făcute în perioada 22 - 24 aprilie de președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la două posturi de televiziune și pe o rețea de socializare, au depășit cadrul discursului public și au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia.

17 mai 2016, 11:26
CSM: Afirmaţiile lui Tăriceanu la adresa DNA şi ICCJ au adus atingere independenţei sistemului judiciar

Verificările în acest caz au fost efectuate de Inspecția Judiciară, la solicitarea, formulată pe 27 aprilie, de președintele CSM.

„Acestea au vizat afirmațiile domnului Călin Popescu Tăriceanu, lansate în spațiul public în cadrul emisiunilor ‘Ediția de seară’, difuzată de postul de televiziune România TV în data de 22 aprilie, și ‘Punctul de întâlnire’, difuzată de postul de televiziune Antena 3 în data de 24 aprilie, precum și cele postate pe contul său de Facebook în data de 22 aprilie, referitoare la activitatea Direcției Naționale Anticorupție, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, la soluționarea dosarului cunoscut opiniei publice ca ‘dosarul referendumului’ și la activitatea justiției în ansamblul său„, se precizează într-un comunicat emis de CSM.

Inspecția Judiciară a constatat că Tăriceanu a vorbit despre instituțiile sistemului judiciar ca fiind „instituții de forță ale statului” și chiar forme de „forță ocultă” sau „supra-puteri în stat”.

Acesta a afirmat că activitatea justiției este abuzivă și afectează drepturile și libertățile cetățenilor, interferând în lupta politică prin implicarea în campania electorală și pronunțarea unor decizii politice, susținând că justiția încearcă să acapareze puterea în stat. Afirmațiile menționate, lipsite de suport obiectiv, sunt de natură să afecteze independența procurorilor DNA, a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție și a sistemului judiciar în ansamblul său, întrucât acreditează ideea instrumentării cauzelor penale în mod abuziv, pe criterii politice, atât în faza de urmărire penală, cât și în cea de judecată„, potrivit aceluiaşi document.

Aprecierile negative la adresa activității justiției au ca efect imediat dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcționare a sistemului judiciar, cu impact profund asupra justițiabililor, fiind de natură a afecta încrederea în actul de justiție.

Impactul afirmațiilor este deosebit de grav, întrucât emană de la un demnitar de rang înalt, respectiv președintele Senatului României. Lipsa de obiectivitate a afirmațiilor domnului Călin Popescu Tăriceanu rezultă și din analiza raportului MCV din data de 27 ianuarie 2016, care menționează că ‘progresele sunt realizate în special prin acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de integritate, în scopul combaterii corupției la nivel înalt și al creșterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar în ansamblul său’„, se menționează în comunicatul CSM.