CSM cere lui Antonescu să participe la şedinţele comisiei de revizuire a Constituţiei

Consiliul Superior al Magistraturii îi va solicita preşedintelui Senatului Crin Antonescu să invinte reprezentanţi ai consiliului la şedinţele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, pe care acesta o conduce, în special când "se discută arhitectura constituţională a Autorităţii Judecătoreşti", transmite Mediafax.

10 iun. 2013, 15:10
CSM cere lui Antonescu să participe la şedinţele comisiei de revizuire a Constituţiei

La propunerea conducerii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de luni şi a hotărât cu unanimitate de voturi adresarea către preşedintele Senatului a solicitării de a invita Consiliul Superior al Magistraturii, prin reprezentanţi, la şedinţele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, în special la acelea în care se discută arhitectura constituţională a Autorităţii Judecătoreşti”, se arată într-un comunicat al consiliului.

CSM va mai cere să îi fie înaintată actuala formă a propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, care să cuprindă amendamentele propuse şi adoptate în cadrul comisiei, ce nu se regăsesc pe pagina de internet a Senatului, a mai hotărât, cu unanimitate de voturi plenul.

De asemenea, toţi membrii CSM prezenţi la şedinţa de luni au votat pentru adresarea către comisia parlamentară a două solicitări de revenire asupra unor propuneri de revizuire.

Prima se referă la revizuirea articolului 52 alineatul 3 din Constituţia României, privind obligaţia statului de a exercita în mod obligatoriu acţiunea în regres împotriva magistraţilor, CSM considerând că nu sunt întrunite standardele europene în materie şi că propunerea este contrară opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Veneţia (Comisia pentru democraţie prin drept).

Cealaltă cerere se referă la propunerea adoptată privind obligaţia de prezentare a oricărei persoane în faţa comisiilor parlamentare. „Textul poate crea confuzii, în sensul că ar putea fi chemaţi procurorii şi judecătorii de caz sau reprezentanţii Ministerului Public sau ai instanţelor, în legătură cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instanţelor”, arată CSM.

„Menţionăm că, deşi – încă din data de 12 martie 2013 – Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat, în mod constant, disponibilitatea de a participa – în limitele atribuţiilor sale legale şi constituţionale – la şedinţele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, până la momentul actual nu s-a dat curs acestor solicitări”, se mai spune în comunicatul CSM.