CSM constată linșajul la adresa judecătoarei Lia Savonea și consideră că a fost încălcată grav independența puterii judecătorești

CSM constată încălcarea gravă a independenței puterii judecătorești, ca urmare a acțiunilor coordonate de șefa Freedom House România, Cristina Guseth, și de procurorul Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea, prin care s-a încercat discreditarea în presă a președintelui CSM din 2019, Lia Savonea, cu scopul de a influența deciziile CSM.

18 mai 2023, 20:56
CSM constată linșajul la adresa judecătoarei Lia Savonea și consideră că a fost încălcată grav independența puterii judecătorești

În ședința din data de 18 mai 2023, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenței puterii judecătoreşti față de aspectele reținute în Raportul Inspecției Judiciare, întocmit ca urmare a sesizării referitoare la articolul publicat în data de 3 mai 2023 pe site-ul www.g4media.ro, preluat de mass-media, „Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea/Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth și procuroarea Alexandra Lăncrănjan”, arată un comunicat emis de instituție.

Potrivit Stiripesurse, în urma verificărilor efectuate, Inspecția Judiciară a constatat că, prin maniera în care este scris articolul publicat la data de 3 mai pe site-ul G4Media și prin conținutul discuțiilor dezvăluite în cuprinsul articolului, discuții urmate de linșajul media existent în perioada iunie-septembrie 2019 împotriva președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, a fost încălcată grav independența puterii judecătorești.

„În acest context, este de amintit faptul că puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenţa unor anumite garanţii pentru a crea independenţa şi imparţialitatea judecătorului. Când, din anumite motive, funcţia şi rolul puterii judecătoreşti sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecinţele şi implicaţiile ce decurg din aceasta”, transmite CSM.

Citește și: Imagini fabuloase cu Alina Bica în Italia. Fosta şefă „antimafia” vinde pizza în localul partenerului

Secția pentru judecători subliniază că „independenţa justiţiei nu este un privilegiu în interesul magistraţilor, ci în interesul statului de drept şi al celor care caută şi doresc înfăptuirea justiţiei, iar magistraţilor le revine o răspundere reglementată de legislaţia actuală pe măsura independenţei conferită de Constituţia României”.

De asemenea, având în vedere conținutul raportului Inspecției Judiciare, cu privire la existența unei colaborări între procurorul menționat în articolul de presă, judecătorul membru al Consiliului Superior al Magistraturii și jurnaliști, în vederea defăimării președintelui Consiliului, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la posibila încălcare a Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor de către domnul procuror Ardelean Cristian Marius din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Site-ul g4media.ro a publicat miercuri stenograme dintr-un dosar deschis în 2019 de defuncta SIIJ, în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele SIIJ Adina Florea și Zarafina Puiu au obținut în 2019 un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea. SIIJ a obținut astfel interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, coordona o rețea de jurnaliști și magistrați în scopul de a pune presiune pe președintele CSM de la acea dată, judecătoarea Lia Savonea, și de a o discredita.

În discuția dintre Guseth și procurorul Cristian Ardelean sunt invocați jurnaliștii Virgil Burlă, Alex Costache, Ionel Stoica și Liviu Avram, dar și procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan, colegi de ONG cu Ardelean. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că la CSM se redacta, în baza unui proiect european care vizau inclusiv transpunerea normelor GDPR la nivelul sistemului judiciar, un ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media.

Reacția judecătoarei Lia Savonea

Judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, anunță că se va adresa organelor de urmărire penală după devoalarea în presă a unei rețele care avea ca scop intimidarea sa și punerea în scenă a unui adevărat linșaj mediatic. Într-o declarație pentru stiripesurse.ro, judecătoarea recent promovată prin concurs la ÎCCJ amintește că gruparea formată din jurnaliști, magistrații și lideri ai unor ONG-uri au supus-o timp de șase ani unei campanii de denigrare, pe toată durata mandatului său de membru al CSM.

Fosta președintă a CSM preciează în final că „dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj”. „Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, mai anunță judecătoarea.

Citește și: Abuzurile CNA, blocate în instanță! Judecătorii apără libertatea presei. Curtea de Apel a suspendat decizia de întrerupere a emisiei Realitatea Plus