CSM, despre intenţia PSD de a impozita pensiile speciale ale magistraţilor: Ar afecta independeţa justiţiei. Vom ataca la CCR

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), condus de judecătoarea Lia Savonea considerată a fi apropiată de PSD, a criticat dur miercuri intenția guvernului de a impozita pensiile speciale ale magistraților, subliniind că acest lucru ar afecta independența justiției și avertizând că va sesiza organismele internaționale în domeniu și va ataca măsura la Curtea Constituțională.
Filip Stan
17 iul. 2019, 11:26
CSM, despre intenţia PSD de a impozita pensiile speciale ale magistraţilor: Ar afecta independeţa justiţiei. Vom ataca la CCR

„În raport de informațiile apărute în spațiul public privind propunerea Ministrului Finanțelor Publice, în sensul adoptării de măsuri de natură a afecta pensiile magistraților, Biroul de informare publică și relații cu mass-media este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

În majoritatea statelor este instituită obligația constituțională de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, în acord cu jurisprudența europeană în materie.

În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.

În același sens, contravin principiului independenței justiției și măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul și cuantumul pensiilor magistraților, reprezentând o eliminare mascată a acestora.

Garantarea existenței, stabilității și cuantumului pensiei magistraților este un corolar al dispozițiilor legislative speciale privind statutul magistraților, inclusiv al celor care instituie incompatibilități și interdicții pe care legea le stabilește în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.

Subliniem că potrivit art. 125 și art. 132 din Constituția României, funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

Totodată, nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituțional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește o serie de incompatibilități și interdicții pentru judecători și procurori, cum ar fi cele de a desfășura activități comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Trebuie reamintit că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților, precum și apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilității lor financiare, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu.

Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale.

Nu în ultimul rând, documentele internaționale stabilesc, printre alte importante măsuri pe care statele membre urmează să le adopte, și pe aceea de a veghea ca statutul și remunerația judecătorilor și procurorilor să fie pe măsura demnității profesiei lor și a responsabilității pe care și le asumă.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituțional al magistraților, statut dezvoltat prin lege organică și care cuprinde o serie de incompatibilități și interdicții, precum și responsabilitățile și riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală.

Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni mai multe măsuri bugetare despre care a spus că au fost convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD: limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților și impozitarea pensiilor speciale.

”În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice” a spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a menţionat că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.

”Putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră. Deci un număr limitat de călătorii, de asemenea, vârsta la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, vârsta de 26 de ani, de asemenea putem să corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, adică totuşi să nu ajutăm studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultăţilor” a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că forma exactă a propunerilor privind aceste modificări în plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de aceste măsuri”.

El a spus că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”, se arată în comunicatul CSM.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Sextilul Mercur Venus de pe 14 iulie! Camelia Pătrășcanu aduce vești bune pentru zodii. Se deschid uși importante
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Respiri, te îmbolnăvești, mori. Bacteria ucigașă care pândește în aer, amenințarea ignorată a verii. Ce este boala legionarului
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Europa, pe buza prăpastiei. Șeful JPMorgan, avertisment dur
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în România, noaptea trecută! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Florin Salam, încolţit în stradă şi ameninţat cu cuţitul! Poliţia a intervenit în forţă după atac
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
EXCLUSIV. Adevărul secret despre Traian Băsescu. A durat ani să se afle: Băsescu știa că l-am depistat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ei au venit din cer pentru aur și ne-au creat ca sclavi: enigma Anunnaki