CSM îl desfiinţează pe Ministrul Justiţiei Stelian Ion: „Subminează constant statul de drept, deşi îl clamează”

Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a emis miercuri un comunicat prin care se arată că Stelian Ion, Ministrul Justiţiei, deşi se declară un apărător al statului de drept, subminează constant acest concept.

14 iul. 2021, 17:59
CSM îl desfiinţează pe Ministrul Justiţiei Stelian Ion: „Subminează constant statul de drept, deşi îl clamează”

Acuzaţiile CSM la adresa lui Stelian Ion vin în contextul hotărârii de miercuri a CCR, care a decis miercuri că vechimea pentru accederea procurorilor la DNA şi DIICOT trebuie să fie cel puţin aceeaşi ca la Parchetul General, dar se referă la declaraţii din ultima vreme ale ministrului, care sunt considerate adevărate atacuri la adresa unor judecători şi instituţii.

„Secția pentru judecători ia act de decizia Curții Constituționale a României de astăzi, 14 iulie 2021, care reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz susţinut şi prin memoriul Amicus curiae transmis instanței de contencios constituțional. Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de inițiatorii legii, procedeu amplu contestat în alte perioade de către aceiași inițiatori, printre care şi ministrul actual al justiției. Soluţia adoptată de Curtea Constituţională a curmat intenţia de a adânci noi inechități în magistratură din perspectiva carierei profesionale. Consecvenţi principiilor afirmate de-a lungul timpului, membrii Secţiei pentru judecători reafirmă că temeinica pregătire profesională, specializarea reală şi experienţa profesională dobândită în decursul carierei reprezintă garanţii puternice apte să preîntâmpine erori şi să împiedice încălcări ale legii de către autoritățile judiciare în privinţa prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare, a libertăţii individuale, a demnităţii umane, a vieţii private”, transmite secția pentru judecători a CSM, după decizia CCR legată de vechimea necesară ocupării funcției de procuror DNA/DIICOT.

Stelian Ion este acuzat de CSM de subminare a statului de drept

„În acest context, Secţia pentru judecători dezaprobă, cu tărie, pozițiile publice recent exprimate de un înalt demnitar al statului român, ministrul justiției – domnul Stelian Ion, concretizate în veritabile atacuri la adresa judecătorilor instanței supreme din România, care, cu unanimitatea voturilor judecătorilor săi, a decis exercitarea unui drept constituțional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru tranșarea unei posibile neconformități cu legea fundamentală a unui act normativ.

Afirmațiile ministrului justiției vizând „linii roșii”, „interese politice” şi „ideologii”, atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept – concept pe care, deşi îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant”, se arată în comunicat.

Totodată, Secţia pentru judecători constată că „demersurile şi disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcţionarea autorităţii judecătoreşti în interesul societăţii s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieşi dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate faţă de valorile afirmate chiar de el însuşi, poziţie incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiții independente”.

Citeşte şi: Curtea de Apel anulează amenda primită de Iohannis de la CNCD, decide că termenul „penali” nu reprezintă o discriminare


loading...
Partenerii noștri